Honderdste verjaardag Annie M.G. Schmidt

Een goed gevuld Boekenjournaal met onder andere de eeuwelinge Schmidt en het eerste Groot Woordenboek Afrikaans- Nederlands.

Eeuwfeest Annie M.G. Schmidt Op 20 mei zou de Nederlandse jeugdboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt 100 jaar geworden zijn. Om dat te vieren brengt uitgeverij Querido ‘Veel liefs van Annie. De mooiste brieven van Annie M.G. Schmidt’ uit. Schmidt was een van de populairste en productiefste schrijvers van de Lage Landen. Ongeveer alles wat ze geschreven heeft, werd al eens gepubliceerd, behalve haar talrijke brieven. Voor dit boek selecteerde Annejet van der Zijl Schmidts beste brieven aan haar moeder, vriendinnen, geliefde, uitgever en fans.

Eerste Groot Woordenboek Afrikaans en Nederlands Sinds kort is het eerste Groot Woordenboek Afrikaans en Nederlands op de markt. Omdat de twee talen zo verwant zijn, ontwikkelde hoofdredacteur Willy Martin, hoogleraar lexicologie aan de Vrij Universiteit Amsterdam, een nieuw woordenboekmodel: het amalgamatiemodel. Dat wil zeggen dat Afrikaanse en Nederlandse trefwoorden en voorbeeldzinnen in een en hetzelfde deel behandeld worden in plaats van elk in een deel afzonderlijk. “Talen die verwant zijn in vorm en betekenis moeten samen beschreven worden”, vertelt professor Martin aan De Standaard. “Dat is de logica zelve, maar het gebeurde nooit eerder.”

Kader Abdolah neemt extra personeel in de arm De Nederlands-Iraanse schrijver Kader Abdolah wil extra personeel gebruiken om zijn boeken tot een goed einde te brengen. In de Nederlandse krant Delfts Dagblad roept hij wetenschappers, uitvinders en studenten op om mee te werken aan ‘De ingeving’, dat in 2012 moet verschijnen. “Ik ben op zoek naar degenen die op zoek zijn, gefascineerd door de persoon en zijn verhaal,” aldus de schrijver. Aanleiding voor het boek is de tweejaarlijkse oeuvre-onderscheiding ‘Gezichtsbepalend kunstenaar Zuid-Holland 2012’ die de provincie Zuid-Holland aan Abdolah heeft toegekend. Meer informatie: De Papieren Man.

Stadsgedicht Peter Holvoet-Hanssen op film Het nieuwe stadsgedicht van de Antwerpse Stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen verschijnt in een wel erg aparte vorm: film namelijk. De Stadsdichter maakte ‘Brief aan Jerôme’ speciaal voor de kortfilm ‘De Veer van César’ van Minske van Wijk en Oscar Spierenburg. Het gedicht is geïnspireerd op het taaluniversum van de Vlaamse kunstenaar Pjeroo Roobjee en staat centraal in de film. Het hele project is een versmelting van animatie, literatuur en film. ‘De Veer van César’ gaat op 30 mei 2011 in première in De Roma in Antwerpen en op 6 juni 2011 in Kinepolis in Gent.

Eugene Rogan over lessen uit de Arabische Geschiedenis Op donderdagavond 12 mei 2011 geeft Eugene Rogan, Oxford-historicus en auteur van het boek ‘De Arabieren’, de lezing ‘The Historic Roots of the Arab Revolutions of 2011’ in de Vooruit in Gent. Hij gaat in op de lessen die de Arabische Geschiedenis ons leert om de actuele toestand te begrijpen en te duiden. Nadien is er een debat met Midden-Oostenkenner Sami Zemni. De moderator is MO*journalist John Vandaele. Inschrijven kan via peter@vooruit.be.

(Bron: Persberichten)

Liesbeth Vanderveken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content