Hommage Patricia de Martelaere hoopt op heruitgave van haar werk

03/03/14 om 09:33 - Bijgewerkt om 09:45

Morgen is het 5 jaar geleden dat essayist-filosofe Patricia de Martelaere overleed. Passa Porta organiseert een hommage voor deze veel te vroeg gestorven Vlaamse schrijfster.

Hommage Patricia de Martelaere hoopt op heruitgave van haar werk

© Passa Porta

Op 4 maart 2009 overleed de toen 51-jarige Patricia de Martelaere aan de gevolgen van een hersentumor. Passa Porta organiseert op dinsdag 4 maart om 20.30u een herdenkingsavond rond deze opmerkelijke Vlaamse schrijfster in het Brusselse Kaaitheater, waar bevriende schrijvers en kunstenaars, zoals onder anderen choreografe Anne Teresa de Keersmaeker en auteur Koen Peeters, een brief zullen voorlezen. Sigiswald Kuijken zorgt voor het streepje muziek.

Petitie voor heruitgave

Beedend kunstenaar Valerie Mannaerts presenteert een aan De Martelaere opgedragen kunstboek. Nu De Martelaere vijf jaar dood is, circuleert de vraag naar heruitgave van haar werk meer dan ooit. Een petitie om daar dringend werk van te maken, werd druk gedeeld op de sociale media. Het is inderdaad opvallend dat het werk van deze belangrijke Vlaamse auteur haast nergens nog te vinden is.

Meest beklijvende Vlaamse essayist

Nochtans was De Martelaere zonder meer de meest beklijvende Vlaamse essayist, niet alleen van haar generatie, maar misschien wel tout court in de moderne Vlaamse literatuur. Op een ongemeen heldere manier schreef De Martelaere vanaf de jaren 80 tot aan haar dood indringende bespiegelingen over kunst, zelfmoord en een zen-achtige manier van leven die vandaag nog altijd overeind staan als een huis. Uitgerekend die essayboeken zouden dringend in een best of bijvoorbeeld moeten worden heruitgegeven.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners