Hommage Erik Heyman

08/10/10 om 12:55 - Bijgewerkt om 12:55

Op vrijdag 8 oktober vindt in het Gemeenschapscentrum De Warande in Liedekerke de presentatie van de Verzamelde Gedichten van Erik Heyman plaats.

Hommage Erik Heyman

© Vera Heyman

De Vlaamse dichter Erik Heyman overleed op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor. Op vrijdag 8 oktober om 20u. vindt in het Gemeenschapscentrum De Warande in Liedekerke de presentatie van zijn Verzamelde Gedichten plaats. De boekvoorstelling wordt opgeluisterd met een eerbetoon door tal van vrienden-dichters.

Aangezien Erik Heymans vroege poëzie nauwelijks meer verkrijgbaar is, besloot uitgeverij De Contrabas zijn vier verschenen dichtbundels, aangevuld met ongepubliceerd werk, in één band uit te brengen rond de tijd dat de dichter vijftig zou zijn geworden.

Voor samensteller Frank Pollet, een goede vriend van Erik Heyman, wordt de hommage een emotionele gebeurtenis: 'Weet je, als mensen dood zijn, zijn ze goed, braaf en sympathiek, worden ze geloofd en geprezen, en hadden ze talent met hopen. Het opmerkelijke is dat dit echt allemaal opgaat voor Erik. In de dertig jaar dat ik hem heb gekend, heb ik hem niet één keer één hard woord horen uitspreken. Ik denk dat je met hem geen ruzie kon krijgen. Hij was een minzame, intelligente kerel, op de hoogte van literatuur, muziek, lekker eten en goede wijn. Maar een 'luie dichter' zoals ik hem plagend noemde. Ik heb altijd gezegd dat hij veel te weinig schreef. Ach ja, een Verzamelde Gedichten van 272 pagina's is niet min toch?'

Behalve Frank Pollet brengen volgende dichters een eresaluut aan Erik Heyman: Patrick Bernauw, Bert Bevers, Piet Brak, Chrétien Breukers, Alain Delmotte, Paul Demets, Reine De Pelseneer, Herman Fierens, Albert Hagenaars, Paul Rigolle, Kirstin Vanlierde, Herlinda Vekemans en Willie Verhegghe.

'Zij lezen een gedicht van Erik en vertellen een anekdote of lezen een eigen gedicht dat ze aan hem opdragen,' zegt Pollet. 'Eddy Peremans zorgt voor de muzikale omlijsting en Anja Van Geert presenteert. Het wordt een schone en memorabele avond, bol van intensiteit. Dit heeft Erik echt wel verdiend.'

Philip Hoorne

Lees meer over:

Onze partners