‘Het was al lang bekend dat Shakespeare fraudeerde’ (Frank Albers)

Shakespeare-kenner Frank Albers relativeert de mediaheisa rond Shakespeare, de fraudeur.

Much ado about nothing. Frank Albers, gewezen boekenchef van De Standaard en Shakespeare-vertaler, maakt zich op zijn blog erg druk over de Shakespeare-berichtgeving, onder andere in De Standaard, op de VRT-nieuwssite en ook hier.

‘Het is immers al lang bekend dat Shakespeare er onfrisse handelspraktijken op nahield, kleine schuldenaars dagvaardde en de fiscus tilde. Zowat iedere recente editie van Shakespeares Verzameld Werk maakt er melding van.’ Albers zet op zijn blog een en ander op een rijtje en vertelt hoe hij de onderzoekster Jayne Archer, die het nieuws over Shakespeares graanhandeltje aan de grote klok hing, zelf daarover mailde.

Hij vroeg haar inzage in de paper voor meer details. Archer ging daar niet op in maar antwoordde Albers wel dat het klopte dat de info over Shakespeares frauderende levenswandel al bekend was: ‘The study simply explores the theoretical implications of reading the plays in light of the extant evidence of Shakespeare’s business practices (those relating to food production and supply in particular).’

Archer wou dus met haar onderzoek alleen maar checken of Shakespeares louche handelspraktijken in zijn toneelteksten hun sporen hadden achtergelaten. Tot zover het echte nieuws, aldus Albers.

Pikant detail. Albers besluit zijn mediakritische kanttekeningen met de vermelding dat hij zijn oprispingen had geschreven in opdracht van De Standaard die ze vervolgens niet wilde afdrukken: ‘Deze tekst werd na overleg met De Standaard op donderdag 4 april exclusief voor De Standaard geschreven en vervolgens door De Standaard geweigerd.’ En dat is dan weer wel nieuws natuurlijk.

Frank Hellemans

Wie niet genoeg kan krijgen van de Engelse bard-fraudeur wordt op 18 april op zijn wenken bediend. ‘Shakespeare beyond doubt’, een reader van 22 Shakespeare-experten, legt glashelder bloot dat Shakespeare zelf wel degelijk de auteur is van zijn toneelstukken. Geen evidentie voor wie weet dat in de Shakespeare-studie zevenenzeventig (77!) andere auteurs naar voor worden geschoven die in aanmerking komen voor het auteurschap: van de filosoof Francis Bacon tot graaf Edward de Vere en toneelschrijver Christopher Marlowe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content