Het land van Pernath

15/09/10 om 22:21 - Bijgewerkt om 22:21

Walter van den Broeck, neef van pink poet Hugues C. Pernath, houdt op 8 oktober een Pernath-lezing en belooft letterlijk een boekje open te doen óver en ván Pernaths mama.

De raadselachtige dichter en pink poet Hugues C. Pernath stierf al op 43-jarige leeftijd in 1975. Sindsdien worden er nu en dan Pernath-lezingen gehouden want werk en leven van Pernath kunnen best wat duiding gebruiken. Na onder anderen Joris Gerits, Stefan Hertmans en Henri-Floris Jespers houdt schrijver Walter van den Broeck de vijfde Pernath-lezing. Zij gaat door op vrijdag 8 oktober in het Antwerpse Letterenhuis en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Pernath heette in het echte leven Hugo Wouters. Zijn moeder Grace Helena van den Broeck was de dochter van Jules van den Broeck, grootvader van schrijver Walter van den Broeck. Hugo 'Pernath' Wouters en Walter van den Broeck waren dus familie van elkaar. Neef Walter herinnert zich naar eigen zeggen de flamboyante papa van neef Hugo maar al te goed. Deze Charles Wouters was een francofiel die nauwelijks omkeek naar echtgenote en zoon. Pernaths mama werd depressief maar hield wel een dagboek bij over haar moeilijke relatie met haar echtgenoot en met de zoon-dichter.

Van den Broeck zal uit dit nagelaten journaal putten om de maskerade in Pernaths poëzie van een mogelijke sleutel te voorzien. Pernath leed als jongetje wel degelijk onder de getroubleerde familiale situatie. De sporen van die fatale familiale driehoek - Pernath was enig kind - zijn in Pernaths stugge omgang én in zijn maniëristische poëzie duidelijk aanwezig, zo Van den Broeck.

Benieuwd hoe 'Het land van Pernath' - titel van Van den Broecks Pernath-lezing - er precies zal uitzien. De lezing is, zoals gezegd, vrij toegankelijk. Daarna krijgen de aanwezigen eveneens gratis een brochure aangeboden met Van den Broecks onthullingen uit het familie-archief.

Frank Hellemans

Onze partners