'Het is prettig dat je die akelige bestsellers niet nodig hebt' (boekhandelaar Bart Van Aken)

17/12/12 om 10:34 - Bijgewerkt om 10:34

Tweehonderd procent groei en toch nauwelijks bestsellers verkopen. Bart Van Aken van boekhandel Paard van Troje heeft zich zijn hoogliteraire én Engelstalige koerswijziging niet beklaagd.

Opvallende terugblik op het boekenjaar van Bart Van Aken op de Nederlandse betaalsite Boekblad. Van Aken, die onlangs zijn boekhandel Paard van Troje in Gent downsizede, legt uit hoe de juiste keuzes maken alles betekent in het boekenvak.

"De (noodgedwongen) verhuis van Paard van Troje naar de Kouter in Gent was alvast spannend, weinig budget, doch veel geloof in eigen kunnen en enorm veel creativiteit. Maar de algemene omzetstijging met meer dan 200 procent was mijn beste ogenblik. Die stijging hebben we te danken aan het nieuwe concept. We halen 5 procent van de omzet uit horeca en daarmee betalen we de huur."

Het nieuwe concept heeft vooral te maken met Van Akens inzet op een hoogwaardige literaire boekhandel die consequent alle reisgidsen, kunstboeken en zelfs bestsellers durft te weren: "We hebben maar drie exemplaten van 'Vijftig tinten grijs' verkocht, alleen klantenbestellingen. Het is prettig te merken dat je die akelige bestsellers niet nodig hebt."

Blijkt dat Van Aken vooral met het aanbieden van veel Engelstalig werk zeer goed scoort. Om die buitenlandse hoogvliegers zo snel mogelijk te kunnen aanbieden is hij een samenwerkingsverband aangegaan met de exclusief Angelsaksische boekhandels Sterling Books in Brussel en Damrak 62 in Amsterdam.

Boekblad peilde nog naar zijn grootste succes van afgelopen jaar. Van Aken: "Klanten willen vandaag duidelijkheid en duiding in hun boekhandel." En zijn grootste vergissing: "Het nemen van vennoten en het eindeloze vertrouwen in bepaalde bankinstellingen."

Frank Hellemans


Onze partners