'Het Groene Boek' bedenkt scenario's voor de toekomst

08/03/11 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:42

Het Groene Boek organiseert op 29 mei een zoektocht naar een sociaalecologische samenleving

Auteurs die de omslag naar een ecologische en rechtvaardige samenleving belichten. Dat is het idee achter de eerste editie van 'Het Groene Boek', een nieuw literair platform in Antwerpen.

Hoe kan bijvoorbeeld een samenleving verslaafd aan olie evolueren naar een koolstofarme samenleving? Is welvaart zonder groei mogelijk? Het zijn enkele vragen die aan bod komen op 'Het Groene Boek', een plek waar auteurs, denkers en het publiek elkaar ontmoeten en scenario's bedenken voor de toekomst van onze samenleving. Het platform biedt op één dag een staalkaart van een zoektocht naar een sociaalecologische samenleving. Volgens programmator Dirk Holemans is het de uitdaging voor onze maatschappij om een omslag te maken van de consumptiemaatschappij met groeiende ongelijkheid naar een samenleving die ecologische grenzen respecteert en sociale rechtvaardigheid realiseert.

Een groen debat

Op 29 mei gaat 'Het Groene Boek' het onder andere hebben over inspirerende boeken, films en motiverende activiteiten. Men wil ook het debat opentrekken over hoe sociale rechtvaardigheid kan uitgroeien tot het maatschappelijk project van de 21ste eeuw. Verschillende sprekers komen aan bod, zoals Dick Pels, een Nederlands socioloog die schrijft aan een nieuw boek over populisme. Ook John Urry, socioloog en professor aan de Universiteit van Lancaster, komt aan bod. Hij presenteert een nieuw boek over klimaatwijziging en samenleving. Michael Wadleigh, die in 1970 de documentaire over Woodstock maakte, brengt in het Zuiderpershuis een lezing over de toekomst van de mens.

'Het Groene Boek' is een samenwerking tussen Oikos, Epo, WCC Zuiderpershuis, ARGUS, Demos, CROSSTALKS en het Kaaitheater. Karine Claassen

Het Groene Boek, 29 mei in het Zuiderpershuis te Antwerpen.

Onze partners