Het echte Zuid-Afrika tussen de voetbalwedstrijden door

Het Vlaams-Nederlandse Huis deBuren brengt zijn Zuid-Afrikaanse radioboeken opnieuw onder de aandacht én schenkt er 10 weg.

De vijf Zuid-Afrikaanse radioboeken zijn in het Engels en het Nederlands te downloaden of verkrijgbaar op cd in een luxe-editie. Van die luxe-editie geeft deBuren er 10 weg.

Voor de gratis luxe-editie van ‘Radioboeken in Zuid-Afrika’: mailen naar Ann.Venneman@deburen.eu



Terwijl de vuvuzela’s als een zwerm hyperkinetische muggen de Zuid-Afrikaanse voetbalstadions teisteren en de voetbalwedstrijden voorlopig zonder veel animo voortkabbelen, probeert het economisch en sociaal geteisterde Zuid-Afrika zich toeristisch en cultureel in de spotlights te plaatsen. DeBuren steekt een handje toe. De initiatiefnemer van het literatuurproject ‘De Radioboeken’ brengt zijn Zuid-Afrikaanse radioboeken opnieuw onder de aandacht.

Van 2006 tot en met 2009 werden in samenwerking met Klara en Radio Nederland Wereldomroep honderd radioboeken van bekende Nederlandse en Vlaamse auteurs opgenomen en in de ether gegooid of online beschikbaar gemaakt. Het honderdste en laatste radioboek in de reeks voor volwassenen was ‘Hoog bezoek’ van Adriaan van Dis. Daarnaast waren er radioboeken voor kinderen in het Nederlands, Frans en Berbers van Floortje Zwigtman, Rachida Lamrabet en Joke van Leeuwen.

Onder de titel ‘Radioboeken in Zuid-Afrika’ voer het project ook ’te kaap’ren’ waar op het National Arts Festival in Grahamstown van 2 tot 11 juli 2009 vijf beloftevolle auteurs hun radioboek van ongeveer 30 minuten voorlazen in het Engels. James Cairns, Kurt Egelhof, Niq Mhlongo, Brink Scholtz en Phillippa Yaa de Villiers zijn vooralsnog onbekende namen in onze contreien maar moeten wel een gevarieerd beeld geven van wat leeft in literair Zuid-Afrika. Gevarieerd omwille van hun uiteenlopende achtergrond, maar ook omdat geen van hen zich beperkt tot verhalend proza.

Alleen Niq Mhlongo is een doorgewinterde romancier. Scenarist James Cairns en toneelmaker Brink Scholtz debuteerden met de radioboeken als prozaschrijvers. Phillippa Yaa de Villiers staat vooral hoog aangeschreven als dichteres. De vijf schreven hun verhalen ter gelegenheid van de wedstrijd ‘Writing beyond the fringes’ – vrij vertaald: buiten de lijntjes kleuren – en dat leverde heel diverse verhalen op.

Wij onthielden vooral ‘Ossewa Mulaudzi’, een actuele neonversie van ‘Wachten op Godot’ in de vorm van een gsm-gesprek, waarin James Cairns onder meer de Zuid-Afrikaanse bureaucratie en het nieuwe racisme tegenover vluchtelingen uit Zimbabwe op de korrel neemt. Een prozadebuut waarin de rake dialogen de ervaren scenarist in de auteur verraden.

Maar de prijs ging naar Phillippa Yaa de Villiers voor ‘De wereld opnieuw in kaart gebracht’, waarin ze op zoek gaat naar haar identiteit als vrouw van gemengde afkomst die als kind ter adoptie werd afgestaan aan een blank koppel. Als jongere leefde ze als blanke, maar ze kwam op haar 18de te weten wat ze al altijd wist: dat ze niet blank is. Een absurde, wrange situatie die voor veel Zuid-Afrikaanse kleurlingen herkenbaar is. Haar poëtische zoektocht viel bij de jury vooral in de smaak omwille van ‘de stilistische kwaliteit en de intellectuele subtiliteit’.

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content