Redactie Knack

Het Danneels Dilemma

Ook in juni sprokkelde Paul Claes elke dag een glimp, met heel wat Latijn in deze keer.

1 juni: ‘Bombolina’s van de casuïstiek van het bloed zijn de gevierde populisten.’ Wanneer komt er eindelijk dat meldpunt voor door Hugo Camps misbruikte metaforen?

2 juni: ’t Pallieterke is 65 geworden: altijd al een blad van gepensioneerden voor gepensioneerden geweest.

3 juni: De verkiezingsslogan van de N-VA luidt: ‘Denken. Durven. Doen.’ Dat zijn drie van de vier stadia in de klassieke verhaalstructuur: Willen. Weten. Kunnen. Doen. Het belangrijkste stadium ontbreekt: kunnen.

4 juni: De enige sportreporter die nooit zwichtte voor de sirene van de vulgariteit wordt uitgezwaaid met smakeloze lijkredes.

5 juni: Bij een bezoek aan het Campo Santo in Gent worden we om vijf uur onverhoeds ingesloten. Via uitklimming ontkomen we aan vroegtijdige bijzetting.

6 juni: Alleen op de Openkerkendag gaan mensen nog ter kerke.

7 juni: De Latijnse versie van de Wikipedia heet Vicipaedia. Een van de artikelen gaat over ene Arthurus Rimbaud. Moet dat niet Arthurus Rimbaldus zijn?

8 juni: Vertaaloefening: Dos cervezas, por favor. Elke Spanjaard heeft een snor. Version française: ‘Une bière où je me fâche! Monsieur Dupont porte la moustache.’ English version: ‘Give us all two lagers, please, bloody double of John Cleese!’ Versio latina: ‘Cervesiam, si placet! Belga mystacem habet!’
9 juni: Mijn buurvrouw leest Dag allemaal niet meer. ’t Staat toch allemaal in De Standaard.

10 juni: Rik Torfs citeert Sallustius, Bart De Wever reciteert Cicero, Louis Tobback memoreert de Tarpejische Rots. Is daar ergens een triumviraat in de maak?

11 juni: Crisismanagement: het Leuvense museum M houdt een tentoonstelling met twee schilderijen waarvan één kopie.

12 juni: De drie lievelingsauteurs van Filip de Winter zijn Pieter Aspe, Jef Geeraerts en Stan Lauryssens: de Bruggeling, de Bluffer en de Bedrieger.

13 juni: Het enige leuke aan deze verkiezingen is dat ze ongeldig waren.

14 juni: Nil volentibus arduum is een variant op Nil mortalibus ardui est. ‘Geen berg is mensen te steil’. Met deze spreuk waarschuwde Horatius indertijd voor overmoed.

15 juni: Een proficiat aan al wie het literaire raadsel voor mei heeft opgelost. De barokdichter die stierf in het anagram van zijn geboortejaar was Revius (1586-1658), de protestantse predikant die geloofde aan predestinatie.

16 juni: Voor zijn kinderen klussende vader: ‘Sinds ik met pensioen ben, weet ik wat werken is.’

17 juni: Het Louvre heeft een blog van de Venus van Milo: ‘Elle dit tout sans tabou.’ Zal ik haar vragen de Tintoretto-code op te lossen?

18 juni: Aster Berkhof 90. Het grappigste boek van deze globetrotter vond ik het door en door Kempense ‘Isidoor’.

19 juni: Vijftig jaar na de Kongolozen hebben de Vlamingen ontdekt dat de Onafhankelijkheid al hun problemen zal oplossen.

20 juni: Literair raadsel voor juni: Welke in 1881 geboren Nederlandse dichter stierf op zijn verjaardag?

21 juni: 21ste-eeuws straatbeeld: glimlachend Thais meisje naast gemelijke Vlaamse man.

22 juni: Iedere dag opnieuw betreur ik de eclips van de viltstift, het vriendelijkste tekengerei van de wereld.

23 juni: ‘Haiku’ (PoëzieCentrum): Herman van Rompuy vertaald en verbeterd in vier talen, Frans, Duits, Engels en Latijn. Ik feliciteer mijn oud-leraar Latijn per haiku:
Versio tua Hermanni de Rumpade haicua vincit.

24 juni: De onderzoekster Leen Impe van de Leuvense universiteit ontdekte dat Vlamingen meer dan Nederlanders moeite hebben om elkaars dialecten te verstaan. Daarom zijn wij het enige volk op aarde dat ondertiteld wordt.

25 juni: Enige ideetjes voor titels van pedothrillers: ‘Cops in the Cathedral’, ‘The Cardinal’s Cardboard Boxes’, ‘The Danneels Dilemma’.

26 juni: ‘L’Histoire avec sa grande hache’ schrijft Georges Perec in ‘W ou le souvenir d’enfance’. Onvertaalbare woordspeling? De Geschiedenis met de G van Geweld.

27 juni: In de Gallo-Romeinse nederzetting van Aubechies (Henegouwen) voel ik mij tussen hydromel en cervesia een uur lang een Romein onder de Nerviërs.

28 juni: Alle clichés zijn waar, behalve het cliché dat alle clichés waar zijn.

29 juni: Mijn oude studievriend heeft nu een blog waarin hij vragen beantwoordt als: ‘waar komt het woord sycofant vandaan?’

30 juni: Vannacht droomde ik dat ik samen met Herman Brusselmans een roman ging schrijven. Ik werd gewekt door een hond die duidelijk blafte: ‘Sloef! Sloef!’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content