Het Beste Boek: de keuze van Knack-redactrice Ann Peuteman

29/10/15 om 14:36 - Bijgewerkt om 14:36

Voor de verkiezing van Het Beste Boek houdt Ann Peuteman een pleidooi voor 'Dit zijn de namen' van Tommy Wieringa. 'Er zijn veel boeken waar een mens stil van wordt, maar weinig waar je ook lang stil van blijft.'

Het Beste Boek: de keuze van Knack-redactrice Ann Peuteman

Knack gaat samen met Radio 1 op zoek naar Het Beste Boek. Welk Nederlandstalig boek van de voorbije 25 jaar moeten we gelezen hebben? Een literair panel stelde een suggestielijst van 100 boeken samen waaruit u mag kiezen. De winnaar wordt op 11 november bekend gemaakt.

Knack-redactrice Ann Peuteman houdt alvast een warm pleidooi voor haar favoriete boek: 'Dit zijn de namen' - Tommy Wieringa

Het Beste Boek: de keuze van Knack-redactrice Ann Peuteman

Dit zijn de namen van Tommy Wieringa verscheen in 2012 maar staat de laatste maanden weer in het middelpunt van de belangstelling. Het verhaal over vluchtelingen die, bedrogen door mensensmokkelaars, door een onbestemde steppe dolen, is dan ook actueler dan ooit. Maar Dit zijn de namen is veel meer dan dat. Het is een boek vol verstilde beelden die nog wekenlang in je hoofd blijven hangen, over zoekende mensen die niet alleen naar een beter leven maar ook naar wat zingeving verlangen. Maandenlang dolen de vluchtelingen rond en door de ontberingen wordt hun groep gaandeweg kleiner. Ze sparen elkaar ook niet. Integendeel. Hoe zwaarder de tocht wordt, hoe meer het recht van de sterkste gaat gelden. Uiteindelijk wordt de enige zwarte man in het gezelschap vermoord, en wat er van hem rest wordt het voorwerp van een echte cultus. De hoofstukken over het wedervaren van de vluchtelingen worden afgewisseld met het verhaal van Pontus Berg, politiechef in de stad Michailopol waar de gelukzoekers uiteindelijk belanden. Ook hij is op zoek naar zingeving: gravend in zijn wortels begint hij ernaar te verlangen een echte jood te zijn. In zijn heel eigen stijl - dat hij stilistisch ijzersterk is weten we al sinds Joe Speedboot - beschrijft Wieringa wat complete ontreddering met mensen doet en hoe een religie haast uit het niets geboren kan worden. Hoewel je op afstand naar de personages staat te kijken, gaan ze je pagina na pagina meer onder de huid zitten. Er zijn veel boeken waar een mens stil van wordt, maar weinig waar je ook lang stil van blijft.

Boeksong

Jan De Smet

Jan De Smet © VRT

Elke dag maakt een Vlaamse groep een nieuwe song over een boek voor het programma 'Het Beste Boek' op Radio 1. Vandaag is dat Jan De Smet met 'Suikerspin' (Erik Vlaminck).

Uit het VRT-archief:

Het beste boek is een samenwerking van Radio 1, Knack, deBuren en de KANTL.

Lees meer over:

Onze partners