Het Beste Boek: de keuze van Knack-redacteur Peter Casteels

30/10/15 om 11:55 - Bijgewerkt om 13:37

Voor de verkiezing van Het Beste Boek houdt Peter Casteels een pleidooi voor 'Los' van Tom Naegels. 'Eén van de weinige Vlaamse romans waarin over de multiculturele stad en haar problemen wordt geschreven.'

Het Beste Boek: de keuze van Knack-redacteur Peter Casteels

Knack gaat samen met Radio 1 op zoek naar Het Beste Boek. Welk Nederlandstalig boek van de voorbije 25 jaar moeten we gelezen hebben? Een literair panel stelde een suggestielijst van 100 boeken samen waaruit u mag kiezen. De winnaar wordt op 11 november bekend gemaakt.

Knack-redacteur Peter Casteels houdt alvast een warm pleidooi voor zijn favoriete boek: 'Los' van Tom Naegels

Het Beste Boek: de keuze van Knack-redacteur Peter Casteels

'Los', de roman waarmee Tom Naegels in 2005 doorbrak, vertelt een verhaal dat zoveel op het leven van Tom Naegels lijkt dat we er zonder veel omhaal vanuit mogen gaan dat het autobiografisch is. Alleen boft Naegels omdat hij - in tegenstelling tot veel andere schrijvers - een interessant leven leidt (of toch leidde - tegenwoordig is hij ombudsman van De Standaard) waarlangs hij meer kan vertellen over de tijd waarin we allemaal leven. Wat, uiteraard, ook helpt is dat Tom Naegels een bijzonder intelligente en geestige verteller is.

Het Beste Boek: de keuze van Knack-redacteur Peter Casteels

© VRT

Naegels heeft - kort gezegd - de mazzel dat hij verliefd werd op een Pakistaanse vrouw. Zij spreekt een exotische variant van het Nederlands, en hij wil haar helpen integreren in Antwerpen. Allebei zitten ze vol goede bedoelingen, toch zorgt hun relatie voor veel spanningen. U begrijpt vast de metafoor. Op de achtergrond spelen de relletjes in Borgerhout, de opmars van het Vlaams Belang, wat in die jaren nog indruk maakte, en ook een grootvader die niet meer wil leven maar helaas buiten de grenzen van de euthanasiewetgeving valt. Het is dat 'Los' minder dan tweehonderd pagina's telt: anders had de roman van Naegels kunnen doorgaan voor Great Flemish Novel.

'Los' is bovendien één van de weinige Vlaamse romans waarin over de multiculturele stad en haar problemen wordt geschreven. Het is nooit rauw of fatalistisch - anders had Patrick Janssens het boek niet na de verschijning in de armen gesloten - en in de verfilming van Jan Verheyen wordt het zelfs een schattig verhaal. De roman is niettemin complexloos - ook literair, overigens. Nog steeds een zeldzaamheid als het over dit onderwerp gaat.

Boeksong

Elke dag maakt een Vlaamse groep een nieuwe song over een boek voor het programma 'Het Beste Boek' op Radio 1. Vandaag is dat Amatorski met Het onverwachte antwoord voor, gebaseerd op het gelijknamige boek van Patricia De Martelaere.

Onze partners