Het België van Georges Simenon

© /
Piet Swimberghe

Zopas verscheen er bij Edition Weyrich het schitterende boek “La Belgique de Simenon” van auteurs Michel Carly en Christian Libens die alle plekken afspeuren waar Goerges Simenon zich op inspireerde, van Charleroi tot in Veurne.

Wat spreekt er meer tot de verbeelding dan de bruine kroegen van Luik en de oevers van de Maas of de meisjes van plezier die Georges Simenon graag bezocht. “Mes personnages, je les ai rencontrés à Liège”, schreef Simenon. Hij werd dan wel een wereldster die ook overal heeft gewoond, tot in de States toe, maar zijn wortels en diepste indrukken voerden hem naar de bijzonder levendige Cité ardente.

Samen met de auteurs bezoeken we eerst de plek waar hij gedoopt werd en opgroeide in een bescheiden flatje in de Rue Léopold. Zijn vader was een kleine bediende in een verzekeringsmaatschappij en zijn moeder een verkoopster in een warenhuis. In die tijd was Luik een grauwe industriestad. Hij werd er ook geconfronteerd met een familiedrama, want zijn oom zat in de gevangenis. Dit prikkelde natuurlijk zijn verbeelding en fascinatie voor misdaden en gevangenissen.

Hij kende ook het leven op de oevers van de Maas met de schuiten en de kroegen, en had een band met elke wijk van de stad, van Coronmeuse tot Outremeuse. De auteurs vonden zelfs foto’s terug van zijn oude school en van het huis in de Rue de la Commune waar hij voor het eerst een naakte vrouw zag. Hij speelde op straat met zijn broertje en zag opeens een halfnaakte dame aan een voordeur verschijnen. Dit beeld bleef hem altijd bij en verscheen ook in tal van zijn boeken.

Op die manier sprokkelde Simenon zijn inspiratie bijeen, aan de hand van kleine, intieme indrukken. Zelfs de kapel waar hij de mis opdiende, voerde hij in een van zijn verhalen op.

Onstilbaar libido

Natuurlijk had hij als jongeman een oog voor het vrouwelijke schoon en werd gefascineerd door de rosse buurt van Luik. Daar groeide zijn fascinatie voor Afrikaanse dames, die hem uiteindelijk bracht tot bij Joséphine Baker met wie hij een relatie had. Deze prikkelende fascinatie werd uiteraard aangewakkerd door zijn onstilbare libido.

Met dit boek reis je niet enkel doorheen zijn literaire oeuvre, maar ontmoet je ook alle grote acteurs van weleer, van Fernandel tot Jean Richard, Simone Signoret, Philippe Noiret, Jean Gabin en Bruno Cremer. Je ontdekt er ook alle plekken waar hij de misdaden situeerde, uiteraard niet alleen in Luik.

Dit boek is een must voor wie tuk is op Simenon.

Op 17-jarige leeftijd reed reporter Simenon op een Harley Davidson door Wallonië en kwam zo terecht in Charleroi waar hij eveneens inspiratie vond. In de jaren ’30 trok hij naar Brussel en kwam er onder meer in de Métropole en de Palace, want hij hield uiteraard van wat stijl.

Samen met de auteurs duiken we in het nachtleven en bezoeken de Résidence Palace, het Théâtre des Galeries en het cabaret Merry-Grill die ter sprake komt in ‘Le Locataire’ en ‘L’Aîné des Ferchaux’. Hij gebruikte gewoon alles in zijn verhalen, van de Taverne du Passage tot de Mort Subite.

Inspiratie uit Vlaanderen

Maar Simenon putte ook inspiratie uit Vlaanderen en kwam ondermeer in Brugge, Oostende, Blankenberge en vooral Veurne waar hij zijn ‘Bourgemestre de Furnes’ situeerde. Hij had eerder al een reportage gemaakt over de tabakssmokkel aan de Franse grens en kende dus ook deze streek vrij goed. Dit boek is een must voor wie tuk is op Simenon.

Het rijk geillustreerde boek “La Belgique de Simenon” (Edition Weyrich) ligt nu in de boekhandel en kost 33 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content