Herman Van Rompuy en Tom Lanoye stellen debuut Anton van Wilderode voor

‘De moerbeitoppen ruischten’, de bundel waarmee Anton van Wilderode in 1943 als dichter debuteerde, krijgt een heruitgave.

Op woensdag 29 september wordt in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in Gent een heruitgave voorgesteld van ‘De moerbeitoppen ruischten’, de bundel waarmee Anton van Wilderode in 1943 als dichter debuteerde.

Niemand minder dan Europees president Herman Van Rompuy, zelf haiku-dichter, zal de nieuwe editie inleiden. Tom Lanoye, oud-leerling van de Waaslandse priester-dichter, leest voor uit de bundel. Oud-KUL-professor Hugo Brems en editeur Edward Vanhoutte lichten de uitgave toe.

Het debuut van de toen 25-jarige Anton van Wilderode, pseudoniem van Cyriel Coupé, sloeg in als een bom. In 1944, het jaar waarin Van Wilderode tot priester werd gewijd, verscheen al een tweede druk, vermeerderd met vier gedichten. De dichter zou nadien uitgroeien tot een van de belangrijkste Vlaams-katholieke stemmen. Maar ook buiten zijn eigen zuil werd zijn klassieke poëzie gewaardeerd. Behalve als priester en dichter ontpopte Coupé zich ook als een inspirerend leraar, die vele jonge talenten de weg naar de literatuur wees. Onder meer Paul Snoek, Dirk van Bastelaere, Erik Spinoy en Tom Lanoye kregen les van hem in het Klein-Jozef-Seminarie van Sint-Niklaas. Van Wilderode stierf in 1998; een jaar later verscheen bij Lannoo een nieuwe editie van zijn Verzamelde gedichten.

‘De moerbeitoppen ruischten’ is de eerste wetenschappelijk verantwoorde heruitgave van een werk van Anton Van Wilderode. De oorspronkelijke tekst van de bundel, samen met alle latere varianten van zijn eerste gedichten, worden er in opgenomen. Ook bevat de editie een kroniek van de totstandkoming van het debuut. Drie essays lichten ten slotte elk één aspect van Van Wilderodes debuut nader toe.

Bart Van der Straeten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content