Herman de Coninckprijs 2012 voor Paul Demets

24/01/12 om 11:37 - Bijgewerkt om 11:37

Op Gedichtendag ontvangt Paul Demets, ex-poëzierecensent Knack, de Herman de Coninckprijs 2012 voor zijn bundel 'De bloedplek'.

Paul Demets is niet alleen de winnaar van de Herman de Coninckprijs (6.000 euro) die de beste Vlaamse dichtbundel van het afgelopen jaar bekroont. Hij won ook de publieksprijs voor zijn gedicht 'Zonnehemel' uit die bundel. Y.M.Dangre ontvangt de Herman de Coninckdebuutprijs (1.000 euro) voor 'Meisje dat ik nog moet'.

De jury, onder voorzitterschap van Toon Horsten, loofde de glasheldere maar doorleefde zegging van Demets' poëzie: 'Een bundel die nergens zweverig of vaag is, maar toch openstaat voor verschillende interpretaties van lezers die elk op hun manier 'bloeden'.' In het geval van Dangre viel de jury voor diens virtuositeit: 'Dat dit de kiem is van een steeds authentieker wordend oeuvre kunnen we slechts hopen.'

Dat Vlaamse poëzierecensenten en - essayisten vaak hoge ogen gooien als ze zelf gedichten gaan schrijven is in het verleden al gebleken in het geval van Stefan Hertmans, Erik Spinoy, Dirk van Bastelaere, Luuk Gruwez en nu dus ook Paul Demets, momenteel poëziebespreker voor De Morgen en Cobra.be.

De beide prijzen worden op Gedichtendag - donderdag 26 januari - in de Antwerpse Arenbergschouwburg uitgereikt. Iedereen is welkom.

(Bron: persbericht Boek.be) Frank Hellemans

Onze partners