Havelaarhappening van acht tot middernacht

13/05/10 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

Vrijdag 14 mei lezen meer dan 90 Multatulianen in Brussel de 'Max Havelaar' voor vlakbij de plaats waar Multatuli hem 150 jaar geleden neerpende.

Op 14 mei 1860 rolde 'Max Havelaar' in twee kloeke delen van de persen. Om die memorale gebeurtenis te gedenken mobiliseerde HUB-hoogleraar Philip Vermoortel meer dan 90 gepassioneerde lezers van dit meesterwerk uit de Nederlandse literatuur voor een leesmarathon.

Europees president Herman Van Rompuy bijt de spits af. 's Morgens om 8 uur trekt hij de voorleesmarathon van 'Max Havelaar' op gang in de gebouwen van de voormalige EHSAL in de Brusselse Stormstraat. Honderdvijftig jaar geleden schreef Multatuli zijn boek neer in de Arenbergstraat 52 een eindje verder. Schuin tegenover de Sint-Goedelekathedraal is er nu trouwens een plaquette gemetseld om daaraan te herinneren (inclusief spellingsfout in de naam van Dekker ...).

Vlaams minister-president Kris Peeters, Brussels burgemeester Freddy Thielemans en 92 andere voorlezers hopen binnen de 24 uur de eigenzinnige aanklacht van Eduard Douwes Dekker tegen de Nederlandse uitbuiting van de Javaan ten gehore te kunnen brengen. Knack-directeur Rik Van Cauwelaert sluit af om tien voor middernacht. De toegang tot het voorleesevenement is gratis, en de eerste 250 luisteraars krijgen daarenboven een genummerde afdruk van het gedicht 'Ik weet niet waar ik sterven zal 'uit 'Max Havelaar' op posterformaat, speciaal voor deze gelegenheid gedrukt.

Pikant detail: de 'Adinda' uit de Havelaarnovelle 'Saïdja en Adinda' - waar dit gedicht in is opgenomen, zou gemodelleerd zijn naar een zangeresje uit een tingeltangel in de Sint-Hubertusgalerij waar Multatuli tijdens zijn Brusselse jaren weleens rondhing. Er is ook nog een tentoonstelling met zeldzame drukken van 'Max Havelaar'.

Op 15 oktober 2010 volgt dan nog een symposium, én een concert met vier al bestaande composities naar het werk van de meester én een wereldpremière. Lees hier de namen van alle voorlezers en het tijdstip waarop ze zullen lezen.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners