Hartaanval velt 89-jarige Ivo Michiels

07/10/12 om 14:37 - Bijgewerkt om 14:37

Vanochtend overleed de Vlaamse schrijver Ivo Michiels in het Franse Le Barroux. Zijn experimenteel werk, met 'Het boek alfa' op kop, maakte hem tot vernieuwer van het Vlaamse proza.

Volgend jaar zou Henri Ceuppens, alias Ivo Michiels, op 8 januari 90 jaar zijn geworden. Vanmorgen overleed hij in zijn huis in het Zuid-Franse Le Barroux, waar hij al tientallen jaar resideerde.

Michiels werd in het naoorlogse Vlaanderen als schrijver bekend met 'Het afscheid' (1957), een roman waarin hij zijn mislukte eerste huwelijk verwerkte en waar ook flarden van zijn collaboratieverleden in na-echoden.

Zijn grote doorbraak kwam er met 'Het boek alfa' (1963) dat de woorden van hun betekenis loszong in een gewaagd experimenteel proza. Michiels werd dé literaire avant-gardist in het Vlaanderen van de jaren 60 van de twintigste eeuw. 'Orchis Militaris' (1968), een vervolg op dit baanbrekend werk, werd door Samuel Beckett de hemel ingeprezen voor zijn innovatieve vorm.

Gaandeweg verbreedde Michiels zijn literaire experimenten tot een totaalkunswerk. Aan dit meerdelige 'Journal Brut' bleef hij zijn hele leven lang verder slijpen. Verleden jaar verscheen nog een laatste toevoeging aan deze cyclus: 'Mag ik spreken? Journal Brut - een reconstructie.'

Met Michiels verdwijnt de meest eminente vertegenwoordiger van het zogenaamde andere proza in Vlaanderen.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners