Hans Fallada scoort na 60 jaar in Engeland en Amerika

25/05/10 om 15:39 - Bijgewerkt om 15:39

De roman 'Alone in Berlin', een late Engelse vertaling van Hans Fallada's 'Jeder stirbt für sich allein', is een enorm succes in de Angelsaksische wereld.

'Alone in Berlin' uit 1947, het jaar waarin Hans Fallada stierf, is meer dan zestig jaar na zijn Duitse verschijningsdatum een enorm succes in Amerika en Engeland. Het gaat om een minder bekende thriller van Fallada. Het boek speelt zich af in Duitse verzetskringen tegen de nazi's. Penguin Classics verkocht dit jaar al meer dan 100.000 exemplaren in het Verenigd Koninkrijk en de uitgeverij denkt dat ze dit jaar moeiteloos 250.000 stuks zal slijten. Penguin kocht de rechten van Meville House Publishing in de Verenigde Staten. Ook aan de overkant van de oceaan kent Fallada's roman een stormachtig succes.

Volgens 'The Guardian' is Fallada tot dusver een onbekende auteur in de Angelsaksische literaire wereld. Toch vindt de krant het vreemd dat 'Jeder stirbt für sich allein' zo lang op een Engelse vertaling heeft moeten wachten, want de Italiaans-Joodse schrijver Primo Levi, die de concentratiekampen overleefde, liet zich ooit zeer lovend uit over het boek en noemde het de beste roman die ooit over het Duitse verzet tegen de nazi's is geschreven.

Het boek gaat over het leven in angst onder de dictatuur. Een gewoon Berlijns koppel, Otto en Anna Quangel, verzet zich op zijn manier tegen de nazi's. Hun zoon is gedood toen hij erop betrapt werd propaganda tegen Hitler te maken. Fallada modelleerde zijn helden naar een bestaand gezin: Otto en Elise Hampel, gewone werkmensen die in Berlijn in het verzet stonden, werden in 1943 opgepakt en onthoofd.

Fallada stierf kort na de publicatie van deze roman. Postuul verscheen nog 'Der Trinker'. Fallada's leven was getekend door ongeluk, drugs en alcohol. Hij bracht jaren door in psychiatrische instellingen en gevangenissen. Maar zijn romans raakten de zenuw van zijn tijd. Hij brak door in 1932 met de bekende roman 'Kleiner Mann - Was nun?' Zijn werk werd onder de nazi's verboden.

Hans Fallada heette in werkelijkheid heette Rudolf Ditzen. Hij koos zijn pseudoniem uit de sprookjes 'Hans im Glück' en 'Die Gänsemagd' van de gebroeders Grimm. Daarin komt ook het paard Falada (met één 'l') voor dat na zijn dood de waarheid blijft spreken.

Intussen publiceerde Melville House ook Fallada's inflatieroman 'Wolf among Wolves' ('Wolf unter Wölfen'), verschenen in 1937. Deze roman is in de VS nu al aan zijn derde druk toe. Fallada's zoon, Ulrich Ditzen, een tachtigjarige gepensioneerde advocaat, vindt dit het beste boek van zijn vader.

De repercussie van het Angelsaksisch succes is ook in Duitsland te voelen. Stefan Arndt en Vincent Perez, de makers van de succesfilm 'Good Bye, Lenin!', hebben de filmrechten van 'Alone in Berlin' of 'Jeder stirbt für sich allein' opgekocht.

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners