Haiku-Herman domineert top 10 Vlaamse poëzie

22/01/14 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:43

Nog steeds prijken twee haiku-bundels van Europees president Herman Van Rompuy in de top 10-lijsten van best verkochte Vlaamse dichtbundels. Wat zegt dat over de (commerciële) staat van de gedrukte dichtkunst?

Haiku-Herman domineert top 10 Vlaamse poëzie

Herman Van Rompuy is niet enkel politicus, hij is ook een woordkunstenaar. Van Rompuy schrijft namelijk haiku's. © BELGA

In de meest recente top 10 van de Vlaamse poëzie - die van de maand november 2013 - staan twee haikubundels van Herman Van Rompuy. Zijn tweede haikubundel die hij enkele maanden geleden presenteerde in de Japanse ambassade (zie afbeelding) prijkt op de tweede plaats in de top 10 maar ook zijn eerste bundel haiku's die al dateert van 2010 doet het met een 8e plaats nog verrassend goed.

Precaire status

De eerste haiku's van Van Rompuy waren trouwens de best verkocht gedichten van 2010 maar dat ze na drie jaar nog altijd in de top 10 staan, zegt veel over de precaire, commerciële status van de gedrukte poëziebundel. Daar kan geen Gedichtendag - volgende week op 30 januari - tegen op.

De poëzie is alive and kicking heet het dan. Klopt: er zijn nog nooit zoveel dichters geweest die overal in Vlaanderen hun ding doen. Maar wie zijn gedichten gedrukt wil zien én verkopen, heeft het bijzonder moeilijk dus.

Bloemlezingen

Poëtische bloemlezingen over de Eerste Wereldoorlog of de liefde vinden blijkbaar nog wel een koper. 'We werden honderd jaar ouder', een anthologie van WO I-poëzie samengesteld door Chris Spriet, voert de top 10 van best verkochte poëzie aan. Maar van een gereputeerde dichteres als Miriam Van hee bijvoorbeeld geen spoor terwijl ze nochtans als enige Vlaamse dichter in aanmerking komt voor de meest prestigieuze, commerciële Nederlandstalige poëzieprijs (de VSB Poëzieprijs, goed voor 25.000 euro) die volgende week 29 januari in Rotterdam wordt uitgereikt. Van hee is trouwens ook een van de vijf genomineerden voor de Vlaamse Herman de Coninckprijs van volgende week.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners