Günter Grass is uitgeschreven

13/01/14 om 12:37 - Bijgewerkt om 12:37

Günter Grass is uitgeschreven

Günter Grass © Reuters

Dat kondigt de 86-jarige auteur aan in een interview dat verschijnt in de regionale krant Passauer Neue Presse. Grass is een van de belangrijke figuren uit de hedendaagse Duitse literatuur.

"Ik ben nu 86 jaar. Ik geloof niet dat ik er nog in slaag om een roman te schrijven", aldus de laureaat van de Nobelprijs. "Mijn gezondheidstoestand laat me niet toe projecten over vijf of zes jaar te ondernemen. En dat is de voorwaarde om onderzoek te doen voor een roman", aldus Grass.

Persona non grata in Israël

De auteur van onder meer 'Die Blechtrommel', 'Mein Jahrhundert' en 'Im Krebsgang' besteedt nu tijd aan tekenen en aquarel schilderen na een periode "waarin ik geblokkeerd was wegens verblijf in ziekenhuizen".

De sociaal geëngageerde schrijver ontliep nooit de polemiek en confronteerde Duitsland meermaals met zijn verleden. In 2006 onthulde hij als dienstplichtige lid te zijn geweest van de Waffen-SS, wat in de Bondsrepubliek leidde tot verhitte discussies.

Na een klaaggedicht, waarin hij Israël ervan betichtte de wereldvrede te bedreigen, werd hij in 2012 persona non grata verklaard in Israël. (Belga/MS)

Onze partners