Guido Lauwaert: literaire detective

04/10/12 om 10:53 - Bijgewerkt om 10:53

Woendag 10 oktober praat Rik Van Cauwelaert met Guido Lauwaert over zijn nieuwste boek 'De spookrijder van de Lemméstraat', een badinerende Vlaamse literatuurgeschiedenis.

Guido Lauwaert: literaire detective

Lezers van deze boekensite hebben al uitgebreid kunnen kennismaken met Guido Lauwaerts prikkelende onthullingen over de inspiratiebronnen van het kruim van de Vlaamse klassiekers: van Hugo Claus tot Willem Elsschot, van Cyriel Buysse tot August Vermeylen en Guido Gezelle. Lauwaert bundelde nu deze verhalen in boekvorm. 'De spookrijder van de Lemméstraat' wordt woensdag 10 oktober in de Gentse Minard voorgesteld.

Onomstreden zijn Lauwaerts afdalingen in de geheime gangen van Vlaanderens finest nooit geweest. Maar de man kan vertellen, zoveel is zeker. Dat bewijst hij ook in deze literaire-societykroniek die als een historische roman wordt gepresenteerd maar waarin Lauwaert dus al badinerend een eeuw Vlaamse literatuurgeschiedenis met pittige weetjes heropfrist.

Lauwaert was immers een insider in het literaire wereldje en kent dus heel wat 'geheimen' van horen zeggen.Of het nu om (ex) minnaressen gaat van de auteurs in kwestie, of goede vrienden en vriendinnen: Lauwaert spit heel wat anekdotes en weetjes uit, die het werk van bekende Vlaamse auteurs in een ander daglicht stellen.

Iedereen is welkom op woensdagavond 10 oktober in de Gentse Minard vanaf 20u. Rik Van Cauwelaert zal er Lauwaert aan de tand voelen. Fotograaf Michiel Hendryckx vertelt er honderduit over zijn vriend. Inkom is gratis maar wel eerst hier aanmelden.

Frank Hellemans

Guido Lauwaert, 'De spookrijder van de Lemméstraat', Roularta Books

Inhoud
In den beginne...
In de klas bij Luc Philips
De juffrouw van Willem Elsschot
De Ridder, Snoecks & Filliers
De spookrijder van de Lemméstraat
Le phallus de monsieur Buysse
Waar Cyriel Buysse de mosterd haalde
Monsieur Cyriel en de Vlaamse Kermis
De storm van Maeterlinck
August Teirlinck of Herman Vermeylen?
Hugo Claus, imitator en inspirator
Pissen tegen het Parthenon
De dochter van Hugo Claus
Een onzachte vernieling
Roel, Hugo, Louis... en Jan
Guido Gezelle, heilige dief en gezegende heler
De achtste kring

Lees meer over:

Onze partners