Grunberg wint prijs van Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde

06/07/11 om 17:48 - Bijgewerkt om 17:48

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) heeft haar vijfjaarlijkse prijs voor proza aan de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg toegekend voor zijn roman Tirza.

De prijs voor de periode 2006-2010, waaraan een bedrag van 6.250 euro verbonden is, wordt op 19 oktober in Gent uitgereikt.

In "Tirza" (2006) vertelt Arnon Grunberg "op magistrale wijze" het verhaal van Jörgen Hofmeester, die vrijwel alles wat betekenis voor hem had verloor: zijn vrouw, zijn werk en een deel van zijn fortuin.

De man voelt zich overbodig en houdt zich alleen nog staande door 'vader' te zijn van zijn oogappel Tirza. Als dat vaderschap bedreigd wordt door haar allochtone vriendje, groeit een obsessieve haat die voor iedereen catastrofaal afloopt, zo schetst KANTL de roman.

"Grunberg heeft met deze aangrijpende en confronterende roman (...) zijn meesterschap en zijn unieke plaats binnen de Nederlandstalige literatuur bevestigd", zo staat voorts in het juryverslag.

De KANTL (die enerzijds de Vlaamse cultuur en literatuur wil bevorderen en anderzijds onderzoek doet naar de Nederlandse taal, cultuur en literatuur) reikt sinds 2003 uit de gezamenlijke opbrengst van alle prijzenfondsen elk jaar één vijfjaarlijkse prijs uit, afwisselend voor essay, voor studie van oudere taal, van literatuur en cultuur in de Nederlanden, voor poëzie, proza en podiumteksten.

Grunberg is de tweede laureaat van de vijfjaarlijkse prijs voor proza. De eerste prijs voor proza ging in 2006 naar Stefan Brijs. (Belga)

Onze partners