Groene Waterman Prijs voor Matthew Condons maatschappijkritisch epos

01/02/13 om 16:56 - Bijgewerkt om 16:56

'De forellenopera' van Matthew Condon krijgt de Groene Waterman Prijs terwijl 'Mendelssohn op het dak' van Jiri Weil met de Publieksprijs gaat lopen.

De literaire prijs van de Antwerpse boekhandel De Groene Waterman gaat steevast naar een eigenzinnig boek met historische en sociaalrelevante allure. Het dit jaar bekroonde 'De forellenopera' van Matthew Condon is inderdaad beide.

"Het winnende boek is een groot historisch en tevens maatschappijkritisch epos dat zich afspeelt op het podium van de vorige eeuw, een literaire opera waar in het slotakkoord al de lijnen samenvallen in een ontroerende climax." Het juryverslag looft de geëngageerde en panoramische aanpak van 'De forellenopera', een boek dat in de literatuurkritiek hier te lande door de mazen van het net is geglipt.

Dat was minder het geval met 'Mendelssohn op het dak' van de Tsjech Jiri Weil. De roman beschrijft op een gruwelijke maar soms ook hilarische manier de overlevingsstrategie van de gewone man in de nazitijd.

Frank Hellemans

Matthew Condon, 'De Forellenopoera', 621 pagina's - Uitgegeven door Nieuw Amsterdam, 24,95 euro (vertaald door Gerda Baardeman en Wim Scherpenisse)

Jiri Weil, 'Mendelssohn op het dak', 253 pagina's - Uitgegeven door Cossee, 21,90 euro (vertaald door Kees Mercks)



Onze partners