‘Grey’, SM-vervolg van ‘Vijftig tinten grijs’, best verkochte roman van afgelopen week

© -

‘Grey’ van E.L.James komt – niet zo verrassend – binnen op nummer 1 in de hitparade van best verkochte fictie in de Vlaamse boekhandel terwijl de hype rond de ‘nieuwe’ Harper Lee geen gensters slaat.

Een week na verschijnen komt ‘Grey’, het vervolg van E.L.James‘ ‘Vijftig tinten grijs’-trilogie al onmiddellijk binnen op nummer 1 in de top 10 van best verkochte romans in de Vlaamse boekhandel. Opvallend hoe het al even sterk gehypete ‘Ga heen, zet een wachter’, het officieuze debuut van Harper ‘Spaar de spotvogel’ Lee, daarentegen geen plaatsje verovert in de verkoophitparade.

SM-spelletjes vanuit mannelijk perspectief

'Grey', SM-vervolg van 'Vijftig tinten grijs', best verkochte roman van afgelopen week
© Karl

In de week van 20 tot en met 26 juli moest ‘Het meisje in de trein’, het romandebuut van Paula Hawkins dat eveneens speculeert op de voyeur in ons, de duimen leggen voor nieuwkomer ‘Grey’ van E.L.James dat de SM-spelletjes van Mister Grey nu ook eens vanuit een mannelijk perspectief ten tonele voert.

De top 10 van best verkochte romans kleurt met uitzondering van Ish Ait Hamou (‘Cécile’) op stek 6 en de onverslijtbare Griet Op de Beeck (‘Kom hier dat ik u kus’) op plaats 10 helemaal buitenlands.

'Grey', SM-vervolg van 'Vijftig tinten grijs', best verkochte roman van afgelopen week
© GF

Dat de Amerikaanse Harper Lee, wiens onlangs opgedoken debuut ‘Ga heen, zet een wachter’ in Amerika en Canada al tijdens de eerste week van verschijnen voor meer dan 1 miljoen examparen verkoop zorgde, niet in deze hitparade opduikt, is enigszins verwonderlijk.In Nederland zit Lee wel bij het lijstje van de 30 best verkochte boeken tout court.

Pieter Aspe rules

In de top 10 van best verkochte thrillers is Pieter Aspe king met ‘De oymorontheorie’ op nummer 1 en ‘De doos’ op 2. Ook andere Vlaamse coryfeeën van het spannende boek doen het goed: ‘Slaapwel’ van Patrick De Bruyn prijkt op de derde plaats en ‘Teek’ van Luc Deflo op de tiende.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content