Gouden Uil vrouwonvriendelijkste literaire prijs

Op de Toplijst van de AKO Literatuurprijs staan dit jaar geen vrouwelijke auteurs. Van de drie grote prijzen is de Gouden Uil het vrouwonvriendelijkst.

Tom Lanoye. Koen Peeters. David van Reybrouck. Oscar van den Boogaard. Kees van Beijnum. Willem Jan Otten. Deze auteurs staan dit jaar op de Toplijst van de AKO Literatuurprijs. Ofwel: zes mannen, nul vrouwen.

Uniek is dat niet. In de geschiedenis van de AKO Literatuurprijs gebeurt het deze 24e editie voor de zesde keer na 1988, 1998, 2001, 2006 en 2007. Daarmee kent de Toplijst dit jaar wel voor de derde keer in vijf jaar geen enkele vrouw.

De juryvoorzitter van de AKO Literatuurprijs 2010 is een vrouw: de Nederlandse fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks. Ook dat is geen primeur. In 1988 en 2006 waren de voorzitters respectievelijk politica Hedy D’Ancona en prinses Laurentien van Oranje-Nassau.

De zeventien edities van de Libris Literatuurprijs kenden twee keer een shortlist zonder vrouwen: in 1999 en 2006. In dat laatste jaar was de voorzitter een vrouw: politica Guusje ter Horst.

Het vrouwonvriendelijkst zijn echter de jury’s van de Gouden Uil gebleken. In totaal stond zes keer in zestien jaar geen enkele vrouw op de shortlist: in 1995, 1996, 2002, 2004, 2006 en 2007. Wel is de shortlist van de Gouden Uil korter: vijf in plaats van zes (en twee jaar zelfs maar drie).

Bij elkaar opgeteld is ‘geen vrouw’ vaker voorgekomen dan ‘de helft vrouw’. Dat is maar vijf keer gebeurd: bij de AKO alleen in 1989, bij de Libris vier keer, bij de Gouden Uil nooit. Meer dan de helft vrouw is nog nooit voorgekomen. Ook hier valt de Gouden Uil op: nog nooit stond meer dan één vrouw op de shortlist.

Ook opvallend aan de Toplijst van de AKO Literatuurprijs 2010: voor geen van de zes auteurs is het de eerste keer dat ze zijn genomineerd voor een van de drie grote prijzen. Voor Lanoye is het de 8e keer, zij het de 1e keer voor de AKO-prijs. Voor Van den Boogaard is het de 5e keer en voor Otten de 3e keer. Voor de andere drie is het de tweede keer.

Slechts twee van de zes genomineerden hebben daarentegen een van de drie prijzen vervolgens ook gekregen. Dat zijn Lanoye (Gouden Uil 2003) en Otten (Libris 2005).

Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content