Gouden Strop voor thrillerauteur Michael Berg

31/05/13 om 12:31 - Bijgewerkt om 12:31

De Nederlandse thrillerschrijver won De Gouden Strop 2013 voor 'Nacht in Parijs', een thriller waarin ook Dominique Strauss-Kahn en de opkomst van nieuw rechts een rol spelen.

Gouden Strop voor thrillerauteur Michael Berg

De Gouden Strop is in Nederland de belangrijkste prijs voor een oorspronkelijke Nederlandstalige thriller en is goed voor 10.000 euro. De Vlaming Jo Claes was met 'Getekend vonnis' ook genomineerd maar uiteindelijk haalde Berg dus het pleit. Met de uitreiking ervan begint in Nederland voor de 25e keer de Maand van het Spannende Boek.

Berg, in Vlaanderen een nobele onbekende, krijgt in Boekblad volgende bio mee: "Michael Berg is het pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen. Hij werd geboren in Heerlen, studeerde Nederlands, werkte voor diverse omroepen en is naast auteur ook componist."

Zijn thriller, uitgegeven bij The House of Books, speelt in Parijs en maakt ook allusie op de Franse politieke actualiteit, met de opkomst van nieuw rechts en het schandaal rond DSK als voornaamste blikvangers. Die combinatie van spanning en maatschappelijk engagement trok de jury over de streep, aldus de voorzitter ervan: "'Berg koppelt een sterk en geloofwaardig plot aan actuele maatschappelijke thema's."

In de marge van de uitreiking van De Gouden Strop maakte de Nederlandse uitgeverij De Geus ook nog bekend dat het voortaan meer thrillers van eigen bodem gaat uitgeven.

Frank Hellemans

Onze partners