Go the Fuck to Sleep

Het al eerder aangekondigde kinderboek voor volwassenen ‘Go the Fuck to Sleep’ van de 34-jarige Amerikaan Adam Mansbach is na piratenversies op PDF nu eindelijk ook echt uit.

Intussen weet iedereen dat ‘Go the Fuck to Sleep’ een boekje is met stoute kinderrijmpjes voor geterroriseerde ouders die door hun kroost gedwongen worden om voor het slapen gaan nog en nog en nog een verhaaltje te vertellen.

Die frustratie zorgde ervoor dat vader Adam Mansbach de titel van zijn boekje voor de grap op facebook plaatste: ‘Look out for my forthcoming children’s book, “Go the — to Sleep”‘. Die titel was zo’n inslaand succes dat Mansbach zich gedwongen zag het boek te schrijven dat erbij hoorde.

Het boekje oogt op het eerste gezicht zeer onschuldig. De illustraties van Ricardo Cortés, tekenaar bij ‘The New York Times’, tonen kinderen die in bed liggen. De maan is helder, de dieren slapen. Ook de gedichtjes van telkens vier verzen openen erg naïef, maar onderweg ondergaan ze een boosaardige metamorfose. Dat gaat bv. zo:

The tiger reclines in the simmering jungle. The sparrow has silenced her cheep. Fuck your stuffed bear, I’m not getting you shit. Close your eyes. Cut the crap. Sleep. Auteur Adam Mansbach heeft de reputatie een goed schrijver te zijn. Zijn laatste roman ‘The End of the Jews’ (2009) kreeg behalve uitstekende kritieken ook de ‘California Book Award’. Mansbach was een tijdlang gastprofessor voor fictie aan de Rutgers University in New Jersey.

Mansbach heeft het boekje opgedragen aan zijn dochter Vivian, ‘zonder wie dit alles niet mogelijk geweest zou zijn’. Aan de slapeloosheid van zijn tweejarig dochter heeft de schrijver nu roem en fortuin te danken. Het moge voor iedereen een troost wezen dat die soms in een ongelukkig en grimmig hoekje schuilen.

Interessant is dat de publicatie van ‘Go the Fuck to Sleep’ maanden werd vervroegd. Dat kwam omdat tot wanhoop van schrijver en uitgever een PDF (Portable Document Format) met het volledige boekje in het internet circuleerde. Uitgever en schrijver waren terecht bang om door die piraterij een flinke hap inkomsten te verliezen. Uitgevers weigeren meer en meer om PDF’s van hun boeken aan recensenten ter beschikking te stellen, uit angst dat ze als een nieuwe vorm van roofdruk in omloop komen en de commercie verschalken. Maar voor recensenten zijn PDF’s juist heel interessant omdat het heel comfortabel is met de zoekfunctie bepaalde passages of citaten terug te vinden.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content