Redactie Knack

“Globalisering: eufemisme voor kolonialisering” (Paul Claes)

Ook in juli puurde Paul Claes uit elke dag een glimp.

1 juli: Vijfhonderd jaar geleden stierf Giorgione, de raadselachtigste aller schilders. Zijn doek ‘La Tempesta’ blijft onverklaard. Wie doet een gok?

2 juli: Duizenden halfnaakte en ondervoede jonge mensen worden tussen hekkens bijeengedreven en onder een helse hitte vier dagen lang blootgesteld aan onmenselijk lawaai. Het Vlaamse Guantanamo: Werchter.

3 juli: Waarom Proust lezen? Voor een zin als deze: ‘Un petit coup au carreau, comme si quelque chose l’avait heurté, suivi d’une ample chute légère comme des grains de sable qu’on eût laissés tomber d’une fenêtre au-dessus, puis la chute s’étendant, se réglant, adoptant un rythme, devenant fluide, sonore, musicale, innombrable, universelle: c’était la pluie.’

4 juli: Een verkeerspijl in Dordrecht wijst naar de volgende ‘rontonde’ (Hollandse etymologie).

5 juli: Mozarts’ Don Giovanni’ op Arte: hemelse muziek in een hemeltergende regie.

6 juli: Een collega-vertaalster doet in een brief haar beklag over de spelling ’todolijst’. Ik moet het woord in Van Dale opzoeken voor ik begrijp dat het half Engels is.

7 juli: Pedofielenjagers gooien straks de hele kunstgeschiedenis op de brandstapel. O poezelige putti, blote engeltjes en naakte nimfijnen!

8 juli: ‘Karsh is history’: tv-documentaire over de ultieme portretfotograaf, die elke grote der aarde in zichzelf veranderde.

9 juli: Van tiksel via pixel tot druksel.

10 juli: Mart Smeets met zijn tourprogramma in de kloosterkerk van Brou: de kooplieden in de tempel.

11 juli: Eén eenzame leeuwenvlag in onze straat. N-VA-kiezers zijn kennelijk geen klauwaards.

12 juli: Vandaag zou Driek van Wissen 67 zijn geworden, maar hij stierf op 21 mei aan een hersenbloeding. Hij blijft de dichter van dat ene sonnet over het mooiste meisje van de klas.

13 juli: Oplossing van het literaire raadsel van juni: De in 1881 geboren Nederlandse dichter die op zijn verjaardag stierf is F. Schmidt-Degener, directeur van het Rijksmuseum.

14 juli: Een liveverslag van de Tour is als een Wagneropera volgens Rossini: ‘Mooie momenten en gruwelijke kwartieren.’

15 juli: Twitteratuur: een meesterwerk samenvatten in een tweet van 140 lettertekens.

Lire ‘A la recherche du temps perdu’ de Proust, est-ce aller à la recherche du temps perdu à lire ‘A la recherche du temps perdu’ de Proust?

16 juli: Globish (nieuwe naam voor Basic English) telt 1500 woorden. De lijst kent de drie meest gebruikte Engelse woorden niet: ‘fuck’, ‘ass’ en ‘shit’.

17 juli: Mijn Hollandse persklaarmaker schrapt het woord ‘vertrekkensklaar’. Sneu.

18 juli: In de ruilbibliotheek van Fort Lillo kun je een boek inwisselen voor een gelijkwaardig boek. Gewetensprobleem voor lezer en bibliothecaris.

19 juli: Brussel zoekt een nieuwe bestemming voor het Justitiepaleis. Een bibliotheek voor Borgesianen? Een filmset voor de remake van’ Der Prozeß’? Een magazijn voor het Mundaneum? Of een archief voor alle in de doofpot gestopte gerechtsdossiers?

20 juli: Literair raadsel voor juli: Waar zou Borges de naam van het legendarische land Uqbar vandaan gehaald hebben?

21 juli: Onze professoren spreken liever Nengels dan Nederlands: had kardinaal Mercier dan toch gelijk toen hij zei dat Vlaams geen academische taal was?

22 juli: Mijn Glimpen van juni moeten in Knack wijken voor de Gentse Feesten en de wereldcup voetbal: Panibus et Circensibus.

23 juli: De TLS signaleert de ‘near-extinction of the word intelligentsia’.

24 juli: Een Tour voor watjes. Bij een valpartij moet het hele peloton wachten. Als een renner verkeerd schakelt, mag zijn rivaal niet aanvallen. Volgend jaar wordt het algemeen klassement afgeschaft om niemand te discrimineren.

25 juli: De muzikale smaak van SP-er Jan Marijnissen in Zomergasten (VPRO): het adagio van Albinoni, Träumerei van Schumann, een blues van de Rolling Stones en een deuntje van André van Duin.

26 juli: En als we de volgende verkiezingen nu eens gewoon vervingen door een paar afleveringen van de Slimste Mens?

27 juli: De eerwaarde die het in de laatste ‘Cowboy Henk’ heeft over ’titillatio clitoris’, bedoelt natuurlijk ’titillatio clitoridis’.

28 juli: Als de gepensioneerde rechter op het terras hoort dat ik schrijver ben, vraagt hij me of ik Ernest Van der Hallen ken.

29 juli: De nieuwe editie van’ Finnegans Wake’ (Houyhnhnm Press) bevat 9000 correcties op de uitgave uit 1939. Zoals Homerus dutte Joyce weleens.

30 juli: Globalisering: 21ste-eeuws eufemisme voor kolonialisering.

31 juli: Een kunstboek als cadeau voor mezelf: ‘Cent énigmes de la peinture’ van Gérard-Julien Salvy (Hazan).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content