Gestolen Kuifje is terecht

Het Kuifje-album dat in mei gestolen werd, belandde in de brievenbus van de politie Oostende.

Op 20 mei dit jaar werd het Kuifje-album ‘De krab met de gulden scharen’ gestolen in Namen. ‘De krab met de gulden scharen’ is een zeldzaam exemplaar en werd gestolen uit de publieke verkoopszaal Félicien Rops de Saint-Servais (Namur). Het is duizenden euro’s waard.

Camerabeelden toonden aan dat de twee dieven een man en een vrouw waren en het onderzoek kon hen identificeren als afkomstig van Oostende. De vrouw staat al onder arrest sinds 15 september. De onderzoekers voerden een huiszoeking uit, maar het koppel had hun thuis al eerder verlaten. De vrouwelijke verdachte werd ondertussen gevonden en zit nu vast in de gevangenis te Namen. Ze ontkent alle betrokkenheid bij de feiten.

De dag na de aanhouding van zijn compagnon, heeft de man het gestolen album teruggebracht naar het politiekantoor in Oostende. ‘Men heeft de kans niet gehad om hem te identificeren. Niemand heeft hem gezien’, vertelt de procureur des Konings van Namen, Philippe Dulieu. Later meldde de man zich bij de autoriteiten via de telefoon, met de boodschap dat hij zich zou aangeven, wat hij tot hiertoe nog niet gedaan heeft.

Het koppel wordt er ook van verdacht ‘Kuifje in Congo’ te hebben gestolen in Morlanwelz, tussen 14 en 18 mei. De man zou grote geldproblemen hebben.
(Bron: Belga)

‘Rusland moet Nabokov en Marquez verbieden’

Boeken van Vladimir Nabokov en Gabriel Garcia Marquez zouden ‘pedofilie goedkeuren’. De Russische regering gaat dit nu onderzoeken.

Volgens Vsevolod Chaplin, een hooggeplaatste geestelijk binnen de Russisch-orthodoxe kerk zouden de boeken ‘perverse passies romantiseren’ en ‘de morele gezondheid van de samenleving’ schade toebrengen. Dit vertelde hij woensdag in een radiogesprek. Onder meer Nabokovs ‘Lolita’ en Garcia Marquez’ ‘Honderd jaar eenzaamheid’ bevonden zich in de vuurlinie. Chaplin is hoofd van het departement dat verantwoordelijk is voor het contact met de samenleving.

Volgens Michail Sjvydkoi, afgevaardigde van het Kremlin voor internationale culturele samenwerking, zijn deze veronderstellingen onjuist. Meer zelfs, hij meent dat een dergelijke stap het imago van Rusland ernstig zou schaden.

Gouden Penseel gaat naar Franse tekenaar

Het Gouden Penseel wordt voor het eerst gewonnen door een buitenlands tekenaar, de Fransman Bernard Granger alias Blexbolex.

Frans tekenaar Blexbolex wint het Gouden Penseel voor zijn boek ‘Seizoenen’. De prijs beloont het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. Oorspronkelijk is de prijs alleen bedoeld voor Nederlandse illustrators, voor zilveren penselen kunnen wel buitenlandse tekenaars in aanmerking komen.

De jury, onder voorzitterschap van de directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes, vond dit jaar dat de drie mooiste boeken zijn geïllustreerd door buitenlanders. “Je kunt dan trouw aan het reglement de eerste prijs toekennen aan de nummer 4 – een Nederlander – maar de jury wilde het Gouden Penseel aan het allermooiste boek toekennen”.

De zilveren penselen werden gewonnen door Vanessa Verstappen voor ‘Armandus de Zoveelste’ en door Joëlle Jolivet voor ‘Kleuralles’. Vlag en Wimpels en eervolle vermeldingen gingen naar ‘Avonturen van Baron von Münchhausen’ van achttien Nederlandse illustratoren, ‘De staart van meneer Kat’ van Tjalling Houkema en ‘Roodkapje was een toffe meid’ van Wendy Panders.
Van 28 september tot 21 november zijn de originele tekeningen van de winnaar te bezichtigen in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Esmeralda Van den Bosch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content