Gerard Reves 'Late jaren' dan toch gepubliceerd

10/08/12 om 15:32 - Bijgewerkt om 15:32

Uitgeverij Van Oorschot heeft besloten om het derde en laatste deel van de biografie over Gerard Reve dan toch te brengen ondanks een laatste juridische procedure tégen publicatie ervan.

Joop Schafthuizen, laatste partner van Gerard Reve, spande in juli nog een zogenaamde bodemprocedure in om een publicatieverbod te bekomen op Nop Maas' publicatie van het laatste deel van de bio over Reve. Uitgeverij Van Oorschot wacht het verdict niet af en heeft er alle vertrouwen in dat ze gelijk zal krijgen. Resultaat: in het najaar verschijnt het lang verwachte slotdeel.

''De late jaren (1975-2006), die het slotakkoord van Nop Maas' drieldelige Reve-bio moest worden, komt er dan toch. Schafthuizen, die aanvankelijk zijn toestemming tot publicatie had gegeven, kwam daar later op terug. Hij voelde zich al te negatief geportretteerd en vond dat zijn relatie met Reve door Maas in een overdreven liederlijk daglicht werd geplaatst.

Het gerecht wees begin juli het verzoek tot publicatieverbod door Schafthuizen af waarop Schafthuizen een bodemprocedure opstartte. Dit komt in België overeen met een cassatieverzoek, het ultieme juridische verweermiddel dus.

De uitgeverij van Maas' biografie besliste nu om het verdict in die kwestie niet af te wachten en gaat over tot publicatie. Ze heeft er het volste vertrouwen in dat Schafthuizen ook in cassatie bot zal vangen.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners