George De Decker en Guido De Bruyn presenteren LORCA 1937

© George De Decker

De Decker-De Bruyn maakten een tentoonstelling die een hommage brengt aan de 75 jaar geleden overleden schrijver Federico García Lorca.

‘LORCA 1937’ is een samenwerking tussen George De Decker en Guido De Bruyn. ‘Bijna twee jaar geleden zijn we met dit project gestart’, vertelt George De Decker. ‘We zijn naar Madrid getrokken, de stad waar Lorca lang gewoond heeft en waar dit genie nog steeds gevierd wordt. Zo deden we bijvoorbeeld klankopnames in het Parque El Retiro, waarbij we toevallige passanten een gedicht van Lorca lieten lezen. Iedereen leende enthousiast zijn stem, zelfs een veiligheidsagent – met z’n pistool op z’n heup. Guido draaide in het museum Reina Sofia (een oud hospitaal) een zwart-wit 8mm-film van een grote reproductie van de Guernica, het meesterwerk van Picasso, want bij het origineel kregen we uiteraard geen toestemming om te filmen’.

Deze 8mm-film sluit aan bij de 8 video’s van George De Decker die in de tentoonstelling wandgroot worden geprojecteerd. Het gaat om zwart-wit schaduwregistraties, die met opzet ongemonteerd bleven. Eigenlijk zijn het studies van het licht, in real time. De grijstinten verwijzen naar de Guernica van Picasso.

Lorca werd in 1936 gefusilleerd in het begin van de Spaanse Burgeroorlog, op last van generaal Franco. Picasso schilderde ‘Guernica’ in 1937 naar aanleiding van het bombardement op de stad Guernica, door dezelfde fascisten. Om de oorlog in beeld te brengen gebruikte Picasso een grafisch zwart-wit palet, want kleur, zei hij, zou onfatsoenlijk zijn geweest… De 9 video’s in Croxhapox kregen een klankband van George De Decker zelf, gebaseerd op een hommagegedicht van Guido De Bruyn aan Lorca.

George De Decker is zowel beeldend kunstenaar als componist. Hij componeert vooral voor film, kunstdocumentaires, theater, dans en is composer in residence bij het ensemble “Emanon” o.l.v. Raf De Keninck. De laatste jaren is hij meer en meer actief als beeldend kunstenaar.

Guido De Bruyn werkt als regisseur bij Canvas. Hij maakte o.m. elf kunstenaarsportretten voor de reeks Goudvis, waarvan hij ook de eindredactie op zich nam. Voorts schrijft hij verhalen, toneelteksten en gedichten. In 2004 werd hij laureaat van de verhalenwedstrijd van De Brakke Hond. In 2004 en 2005 won hij telkens de KLARA-poëzieprijs. Voor Het huis Augustus (2008) werd hij genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Hij vertaalde sonnetten van Shakespeare en toneelwerk van Wedekind en Botho Strauss. Op 1 oktober verschijnt zijn vierde poëziebundel ‘Apenverdriet’ bij Uitgeverij P.

Praktisch: De tentoonstelling loopt van 6 tot 9 oktober 2011 in kunsthuis Croxhapox (Lucas Munichstraat 76/82, 9000 Gent). De vernissage vindt plaats op 6 oktober om 20u.

Charlotte Köhler-prijs voor Mensje van Keulen Schrijfster Mensje van Keulen wint de driejaarlijkse Charlotte Köhler-prijs, dat meldt de blog van Ons Erfdeel.

‘Een goed verhaal’ van Mensje van Keulen werd door de jury van de Stichting Charlotte Köhler maandag bekroond met de Charlotte Köhler-prijs. De jury loofde de schrijfster om haar trefzekere techniek, uitnemend taalgevoel en bijzondere verbeeldingskracht.

“Een goed verhaal valt niet na te vertellen, maar wel vaak te herlezen om er iedere keer iets anders aan te ontlenen en in te ontdekken. Meestal laat Van Keulen in het midden hoe het afloopt – er kan nog van alles gebeuren. Bij een goed verhaal werkt het zo dat je over de personages kunt blijven fantaseren. Die techniek, die neerkomt op weglaten, spanning opbouwen en dan met een onverwachte wending naar een splijtend inzicht en een open einde afkoersen, beheerst Mensje van Keulen als weinig anderen,”, zo zegt de jury.

De Prijs wordt om de drie jaar uitgereikt, afwisselend aan een auteur van toneelwerk, poëzie en proza. Er hangt een geldprijs aan vast ter waarde van 18.000euro. Mensje van Keulen zal de prijs feestelijk in ontvangst kunnen nemen op donderdag 17 november. Eerder wonnen Judith Herzberg en Jean Pierre Rawie ook al deze prijs.

Mensje van Keulen’s eerste verhaal verscheen in 1969 in Hollands Maandblad, ondertussen beslaat haar oeuvre meer dan 40 verhalen en romans. Haar eerste boek ‘Bleekers zomer’ (1972) behoort ondertussen tot de klassieken in de Nederlandse literatuur. ‘Een goed verhaal’ won eerder al de Libris Literatuurprijs en de Gouden Literatuurprijs 2010.

De Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren breidt uit De Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren (DBNL) breidt haar catalogus uit, een volgende stap in hun plan om de Nederlandse literatuur volledig online beschikbaar te maken.

Boeken die niet meer in druk zijn, zullen worden gedigitaliseerd en bijgevolg als e-book terug beschikbaar zijn. Dit gebeurt in samenwerking met WPG Uitgevers, de overkoepelende uitgeverij van onder andere De Bezige Bij, Bruna, Querido en Standaard Uitgeverij. Ook met Meulenhoff/Boekerij is er een samenwerkingsakkoord. Met andere uitgevers zijn er nog gesprekken gaande. Met deze uitbreiding tracht DBNL gehoor te geven aan de groeiende vraag naar belangrijke teksten uit de tweede helft van de 20e eeuw. Bovendien spelen ze hiermee in op de veranderingen die zich momenteel afspelen in de wereld van het literaire boek. Deze groeiende behoefte aan een aantrekkelijk aanbod van digitale boeken werd mede gestimuleerd door het onstaan van comfortabele e-book readers.

De samenwerking met de DBNL ondersteunt de strategie van de WPG Uitgeverijen om op zo kort mogelijke termijn zoveel mogelijk boeken als digitaal boek te kunnen aanbieden. Vanaf 1 januari 2012 zullen van de WPG-uitgeverijen ruim 5000 boeken digitaal beschikbaar zijn. Komende maanden wordt de catalogus uitgebreid met honderden titels, telkens inclusief leesfragment. Indien de lezer geïnteresseerd is, kan hij doorklikken naar de webwinkel.

Esmeralda Van den Bosch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content