Gentse unief biedt 30 miljoen Google Bookpagina’s aan via Europeana

De Gentse universiteitsbibliotheek stelt 30 miljoen gedigitaliseerde Google Bookpagina’s beschikbaar via Europeana, een Europese databank voor cultureel erfgoed.

Daarmee is het meteen de eerste universiteitsbibliotheek in Europa die via Google Books haar werken op Europeana digitaal aanbiedt.

De universiteitsbibliotheek sloot in 2007 een akkoord met Google om 300.000 boeken te digitaliseren waarvan het auteursrecht is vervallen. Het gaat om boeken uit de voorbije vier eeuwen. Momenteel werden via Google Books al meer dan 100.000 boeken ontsloten.

De universiteitsbibliotheek gaat nu nog een stap verder door haar gedigitaliseerde werken uit Google Books ter beschikking te stellen via de Europese databank voor digitaal erfgoed Europeana (www.europeana.eu). Concreet gaat het om meer dan dertig miljoen pagina’s. De Gentse universiteitsbibliotheek is daarmee de eerste in Europa.

“Op Europena staan de metadata van onze werken, zeg maar de beschrijving die vroeger op papieren fiches stond”, aldus hoofdbibliothecaris Sylvia Van Peteghem. “Als een gebruiker een werk opEuropeana vindt, dan kan die doorklikken naar Google Books via onze site.”

Van Peteghem ziet een dubbel voordeel in de samenwerking met Europeana en Google. “Een werk digitaliseren is één ding, het werk terugvinden een ander. Met Europeana kan via zeer uitgebreide zoekfuncties gezocht worden naar de beschrijving van een werk in een gemeenschappelijke databank. De digitale werken zijn wel telkens terug te vinden bij de

instellingen zelf.”

Maar de Gentse universiteit stelt zelf geen boeken digitaal beschikbaar. “Daarvoor werken we samen met Google Books. Dat heeft verschillende voordelen. Het inscannen gebeurt uiterst professioneel en wij hoeven geen logistieke en technologische investeringen naar ontsluiting te doen.”

Google begon zes jaar geleden de kennis van de mensheid in boeken te digitaliseren en beschikbaar te stellen. Enerzijds doet ze dat via partnerschappen met uitgevers, anderzijds wordt samengewerkt met bibliotheken die boeken laten digitaliseren waarvan het auteursrecht

is vervallen.

Google werkt daarvoor in Europa al met twaalf bibliotheken samen. “We hopen dat meer bibliotheekpartners ervoor kiezen om hun digitaal werk via Europeana ter beschikking te stellen want daarmee bereiken we onze belangrijkste doelstelling van Google Books: zoveel mogelijk cultureel erfgoed eenvoudig toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen”, aldus Alistair Verney van Google.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content