Gelukkige mensen lezen en drinken koffie: de succesformule van Agnès Martin-Lugand

04/06/13 om 15:02 - Bijgewerkt om 15:02

In december vorig jaar publiceerde de 30-jarige Bretoense Agnès Martin-Lugand haar debuutroman, niet bij een uitgever, maar op haar eigen online platform. Het was een succes. Morgen verschijnt de papieren versie van haar boek bij Michel Lafont.

'Les gens heureux lisent et boivent du café' is de titel van de korte debuutroman van Agnès Martin-Lugand, een kinderpsychologe. Ze gaf haar carrière op om te schrijven. Aan haar debuut werkte ze drie jaar. Ze liet zich bijstaan door de jonge, onafhankelijke schrijver Laurent Bettoni. Altijd opnieuw herschreef ze haar roman tot ze tevreden was. Het resultaat bezorgde ze aan twee uitgevers, die beleefd antwoordden maar de boot afhielden. Nog geen 30 cent online

Martin-Lagand plaatste haar roman op haar leesplatform en maakte haar debuut toegankelijk via een download die nog geen 30 cent kostte. Ze maakte vrienden, kennissen en collega's op haar werk attent. Die vertelden het door en in drie maand tijd werd 'Les gens heureux et boivent du café' 10.000 keer gedownload. Het verhaal gaat over Diane, een vrouw die man en dochter in een auto-ongeluk verloren heeft. Ze vertelt haar relaas en beschrijft hoe overbodig ze zich na het drama voelt.

Door dat digitale succes kwam de lokale pers ('Paris Normandie') op haar af, want plots stond de schrijfster van Rouen op de lijst van de meest verkochte eBooks. Ze verspreidde haar roman via Amazon, Kobo, Chapitre.nom, iTunes en op papier ook via de dienst POD of Print on Demand. Ze noemde die stap 'une aventure terrifiante et excitante'. Ook de regionale televisie werd nieuwsgierig en kwam bij haar op bezoek. Om de verkoop aan te moedigen reactiveerde de schrijfster nu ook haar Facebookaccount.

Papieren boek voor 14,95 euro

Zo drong het nieuws van het succes door tot in Parijs. De in bestsellers gespecialiseerde uitgever Michel Lafon verwierf de rechten. Sedert 7 maart moet voor het downloaden van Martin-Lugands roman 2,99 euro worden betaald. En morgen brengt Lafon het papieren boek in de boekhandel voor 14,95 euro. Ongetwijfeld zal de spannende geschiedenis van Martin-Lugands publicatieverhaal evenzeer bijdragen tot haar verdere succes als de kwaliteit van haar boekje zelf, dat alles volgens de formule: succes succeeds.

Steeds meer boeken die door de schrijvers direct op een digitaal platform worden geplaatst, halen in Frankrijk de top honderd. Van alle boeken die in Amerika in eigen beheer verschijnen, worden 33 procent in de vorm van een eBook gepubliceerd. Het publiceren in eigen beheer is in de VS van 2006 tot 2011 met 287 procent gestegen. Volgens een studie werden in 2011 in Amerika 235.625 titels in eigen beheer uitgegeven, zowel op papier als digitaal, aldus het Franse digitale tijdschrift Culturebox op 3 april 2013.

Piet de Moor

Onze partners