Geert Mak krijgt Gouden Ganzenveer 2015

12/01/15 om 09:52 - Bijgewerkt om 09:52

Journalist-schrijver Gerrit Mak ontvangt in april de Gouden Ganzenveer, een onderscheiding die de relevantie van het geschreven woord in deze multimediale tijden wil onderstrepen.

Geert Mak krijgt Gouden Ganzenveer 2015

Geert Mak zette de Nederlandstalige literaire non-fictie op de kaart. © Merlijn Doomernik/Hollandse Hoogte

Al sinds 1955 reikt een 18-koppige jury van prominenten uit de culturele en bedrijfswereld - de zogenaamde Academie De Gouden Ganzenveer - de gelijknamige Gouden Ganzenveer uit om het blijvende belang van het geschreven woord te onderstrepen. De voorzitter van de Academie maakte gisterenavond bekend dat Geert Mak dit jaar de Gouden Ganzenveer krijgt.

Literaire non-fictie

De 68-jarige Mak is de vaandeldrager van het genre van de literaire non-fictie. Hij maakte school met 'De eeuw van mijn vader' (1999), een bevlogen portret van het 20-eeuwse Nederland, en raakte ook bij ons bekend met de turf 'In Europa' (2004). Het alom bejubelde boek werd ook een populaire hit op televisie.

De jury van de Gouden Ganzenveer loofde Mak om diens engagement en heeft het in dat verband over zijn "zeldzame betrokkenheid bij de nationale en internationale geschiedenis en actualiteit". Ze prijst vooral 'In Europa', zijn magnum opus.

Geert Mak krijgt Gouden Ganzenveer 2015

© GF

Verleden jaar kreeg David 'Congo' van Reybrouck, de Vlaamse coryfee van de literaire non-fictie, de onderscheiding. Om maar te zeggen dat dit genre - met onder anderen Frank Westerman, Pascal Verbeken en Rudi Rotthier - definitief de wind in de zeilen heeft.

De Gouden Ganzenveer wordt pas in april in Amsterdam effectief uitgereikt.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners