Geert Joris wordt algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie

26/11/12 om 14:13 - Bijgewerkt om 14:13

De Vlaming Geert Joris wordt vanaf 2013 de nieuwe algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie.

Dat meldt de Taalunie in een persbericht. Joris volgt de Nederlandse Linde van den Bosch op. Hij zal leiding geven aan het Algemeen Secretariaat in Den Haag en wordt het eerste aanspreekpunt voor het Comité van Ministers, dat aan het hoofd van de Taalunie staat.

De Taalunie is een internationaal samenwerkingsverband tussen Nederland, Vlaanderen en Suriname op het gebied van de Nederlandse taal.

Geert Joris raakte in 2011 nauw betrokken met de Taalunie toen hij als lid van een visitatiecommissie het functioneren van het Algemeen Secretariaat beoordeelde. Hij is bovendien de directeur van Boek.be, de brancheorganisatie van boekverkopers, uitgevers en importeurs.

"De Taalunie staat voor enkele cruciale jaren, niet het minst om in budgettair moeilijke tijden aan te tonen waarom we jaarlijks 11 miljoen euro samenbrengen voor ons gemeenschappelijke taalbeleid. Daarom zijn we via een oproep en een uitgebreide wervingsprocedure gericht op zoek gegaan naar een gedreven manager", legt minister Pascal Smet uit, de voorzitter van het Comité van Ministers.

"In eerste instantie wil ik de Taalunie beter op de kaart zetten en de maatschappelijke relevantie van de organisatie beter laten doordringen", zegt Joris. "De Taalunie is een bijzonder en belangrijk instituut, maar te weinig mensen en organisaties zijn zich daarvan bewust." (Belga/MS)

Onze partners