Geen Literaire Lente meer in 2012

16/12/11 om 12:49 - Bijgewerkt om 12:49

De Literaire Lente, het boekenevenement van Boek.be dat traditioneel in april doorging, houdt op te bestaan in de huidige vorm.

De uitgevers zijn niet langer bereid om geld op te hoesten voor de organisatie van de Literaire Lente, zo meldt 'De Standaard'. Er was onvoldoende return on investment.

VBK en WPG, twee van de toonaangevende literaire uitgeverijen, vinden het sop niet meer de kool waard en houden daarom op om de Literaire Lente financieel te ondersteunen. Met dit evenement van Boek.be was het de bedoeling om de literaire voorjaarsoogst in het zonnetje te zetten. Meestal ging het om een dertigtal auteurs en hun nieuwe boeken. Maar 1.200 euro spenderen per titel (en auteur) zien de uitgeverijen niet langer zitten.

Ze gaan nu zelf hun voorjaarsaanbieding nog meer in de markt zetten via eigen acties. Het is trouwens opvallend hoe de uitgeverijen steeds meer het laken naar zich toe trekken om de boeken te promoten. Dat gebeurt niet langer via de traditionele boekenkrantjes maar meer en meer langs digitale weg (sociale media en blogs) of via televisie.

Het is in die zin veelbetekend dat een jonge uitgeverij als Borgerhoff & Lamberigts (B&L), dat zich tot nu vooral toelegde op sportbiografieën, ook een eigen tv-poot wil. Daarom trok het onlangs Kris Hoflack aan, ex-VRT en ex-Humo. Wie weet dat Jeroen Meus en Piet Huysentruyt de absolute bestsellers zijn met hun kookboeken, begrijpt al vlug het plaatje. Dagelijkse tv-optredens, zoals in het geval van Meus en Huysentruyt, geven de (kook)boeken een ongelooflijke steun in de rug. Waarom dan niet proberen om zelf met een tv-kanaal de eigen auteurs een podium te geven, aldus B &L.

Boek.be probeert nog enigszins de meubelen te redden door het Nederlandse Boekenweekgeschenk, dat tradtioneel alleen in Nederlandse boekhandels gratis werd aangeboden, nu ook in de Vlaamse boekhandels te laten verspreiden. Maar of het gelegenheidswerk van Tom Lanoye de Literaire Lente in zijn eentje zal redden, is zeer de vraag.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners