Free Comic Book Day: rep u naar de stripboer voor een gratis strip

05/05/12 om 14:04 - Bijgewerkt om 14:04

Free Comic Book Day strijkt voor het eerst neer in Vlaanderen en Nederland. Overal ten lande kunnen stripfanaten gratis strips of mooie kortingen meegraaien bij hun stripboer.

Oorspronkelijk een Amerikaans initiatief, zo zegt trekkende kracht achter de Free Comic Book Day in onze contreien Ann Jossaert van distributiebedrijf Pinceel aan Cobra.be, duikt het fenomeen nu ook op bij ons.

Het opzet van de actie - nu tien jaar geleden opgestart - was drieledig: "Ten eerste wilden ze bestaande klanten belonen, ten tweede was het een poging om afgehaakte klanten terug naar de striphandel te krijgen en ten derde hoopten ze er nieuwe klanten mee te lokken." In die opzet slaagden ze ook, zo bleek toen een enorme opkomst te noteren viel. Duitsland volgde twee jaar na de VS.

Daar deed Jossart de inspiratie op waardoor ook Belgische en Nederlandse stripliefhebbers van hun Free Comic Book Day kunnen genieten. Wereldwijd worden er op zaterdag drie miljoen strips weggegeven. 11.000 daarvan zijn voor Nederlandstalige lezers.

Vier uitgeverijen

Vier uitgeverijen doen mee aan de actie, weet Cobra.be. Twee Vlaamse (Daedalus en Oogachtend) en twee Nederlandse (Silvester en Don Lawrence Collection). Jossart denkt dat de andere uitgeverijen volgend jaar ook wel op de kar zullen springen, als ze de actie een succes wordt.

Gevarieerd aanbod en laagdrempeligheid

Daarvoor heeft de actie twee troeven: een gevarieerd aanbod en de laagdremeligheid. "De aangeboden boeken overlopen zowel het traditionele als het artistiekere genre. Het gaat om zowel autobiografieën als om science fiction, fantasie, thrillers, als werk van nieuwe generatie-tekenaars. Toch een mooi aanbod waarvan we hopen dat iedereen er zich kan in vinden, hoor."

Daarnaast is er ook geen enkele aankoopverplichting, wat de actie enorm laagdrempelig maakt, volgens Jossart. "Je stapt gewoon een stripwinkel binnen en vraagt je gratis strip. Meer is het niet." (SD)

Meer info over Free Comic Book Day vindt u hier.

Lees meer over:

Onze partners