Franse first lady Trierweiler dient klacht in tegen haar portret

15/10/12 om 10:01 - Bijgewerkt om 10:01

Alweer haalt Valérie Trierweiler de krantenkoppen, dit keer met de biografie 'La Frondeuse', waartegen de levensgezellin van de Franse socialistische president François Hollande juridisch wil optreden wegens laster.

De titel van de nieuwe biografie luidt 'La Frondeuse', wat gezegd wordt van iemand die recalcitrant is. De auteurs van het schandaalboek zijn twee bekende tv-koppen. Christophe Jakubyszyn is chef politiek van TF1 en zijn vrouwelijke coauteur Alix Bouilhaguet is politieke reporter bij France 2.

Liefde is blind en kent geen politieke voorkeur. Vandaar dat Valérie Trierweiler vóór haar relatie met de huidige Franse president een liefdesverhouding kon hebben met Patrick Devedijian, een ex-minister uit het conservatieve kamp, aldus de auteurs van 'La Frondeuse'.

Nog voor het boek verscheen, maakte Trierweiler bekend dat ze beide auteurs voor de rechtbank zou slepen. Trierweiler wil ten eerste klagen omdat de auteurs beweren dat hun boek steunt op interviews met hun onderwerp zelf en ten tweede omdat Jakubyszyn en Bouilhaguet beweren dat Trierweiler hun boek geautoriseerd heeft, wat de vriendin van François Hollande met klem ontkent.

De echte reden is wellicht de bewering van de schrijvers van 'La Frondeuse' dat Trierweiler gedurende enkele jaren (1998-2004) een liefdesverhouding heeft gehad met de conservatieve ex-minister Patrick Devedijian, met wie ze nog contacten gehad zou hebben toen ze al toenadering zocht tot de socialist Hollande. Zo schoof Trierweiler in amoureuze aangelegenheden van het conservatieve in het progressieve kamp, dat in dit geval ook een bed is. Het gerucht van een relatie tussen Trierweiler en Devedijian deed al vroeger de ronde en werd ook verspreid in 'Entre deux feux', een Trierweiler-boek van de reporters Anna Cabana en Anne Rosencher.

Patrick Devedijian, die juridisch adviseur van ex-president Jacques Chirac was, steunde de conservatieve Nicolas Sarkozy in de presidentiële electorale campagne van 2007. Na Sarkozy's verkiezing werd Devedijian secretaris-generaal van de UMP, het conservatieve 'Union pour un Mouvement Populaire'.

Ten tijde van Trierweilers liaison met Devedijian zou die laatste nog een andere relatie gehad hebben. Omdat Devedijian talmde om definitief voor de journaliste van Paris-Match te kiezen, zou Trierweiler hem een ultimatum hebben gesteld. Daaruit volgde een breuk tussen Trierweiler en Devedijian, aldus de auteurs van 'La Frondeuse'. Geen wonder dat ook Devedijian aangekondigd heeft tegen Jakubyszyn en Bouilhaguet te zullen procederen.

De biografen zelf blijven beweren dat hun boek steunt op gesprekken die ze met Trierweiler hebben gehad. Christophe Jakubyszyn houdt vol dat zijn informatie van Trierweiler zelf komt. Ze zou haar hartsgeheimen 'off the record' aan de auteurs van 'La Frondeuse' hebben verteld. Maar Jakubyszyn heeft zelf erkend dat hij zich niet gehouden heeft aan zijn zwijgbelofte, zogezegd omdat zijn informatieplicht voorrang had.

In haar editie van 10 oktober heeft het magazine 'L'Express' een foto van een bedrukt kijkende, want aan populariteit verliezende president Hollande gepubliceerd, samen met vijf andere vrouwen die volgens het blad zijn leven vergallen. Behalve zijn ex-vrouw Ségolène Royal en Trierweiler was ook de Duitse kanselier Angela Merkel in de fotogalerij van de partij.

'La Nouvelle République' merkt sarcastisch op dat de relaties van journalisten die politici en politici die journalisten opvolgen vrij dubbelzinnig zijn.

Piet de Moor

Christophe Jakubyszyn en Alix Bouilhaguet, La Frondeuse, Editions du moment, 224 p., 18,50 euro

Onze partners