Felicitas Hoppe kaapt Büchnerprijs

15/05/12 om 16:51 - Bijgewerkt om 16:51

Felicitas Hoppe (51) is vandaag onderscheiden met de belangrijkste literaire prijs van Duitsland, de Georg-Büchnerprijs, goed voor 50.000 euro.

Felicitas Hoppe werd in 1960 in Hameln geboren. Sinds 1996 woont ze in Berlijn. Ze is avontuurlijk aangelegd en maakte in 1997 op een containerschip een reis rond de wereld, van Hamburg naar Hamburg. Ze is behalve als romancière ook als journaliste in touw en werkt voor de culturele bijlagen van verschillende kranten en tijdschriften. Ze schrijft ook kinderboeken. Ze is dol op fabuleren en haar boeken zitten vol verwijzingen naar literaire thema's en personages. Tot haar literaire lievelingen behoren Pinocchio en Don Quichot. Hoppe houdt van opera, muziek en sprookjes. Al die voorliefdes vloeien in haar oeuvre.

De jury van de 'Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung' prijst de veelstemmigheid van Hoppes werk. In haar romans, vertellingen en essays heeft ze 'de wereld van de avonturiers en de oplichters, van de ontdekkers en de nietsnutten geëxploreerd', bv. in haar portrettengalerij 'Verbrecher und Versager' (Misdadigers en mislukkelingen') uit 2004. Haar boeken, aldus de jury, 'spelen een virtuoos spel met de grenzen van waarheid en fictie, zelfkennis en rollenspel'.

In 'Hoppe', haar laatste boek dat haar eigen naam als titel heeft, mythologiseert de schrijfster haar eigen persoon. Ze vindt zichzelf op een literaire manier uit en confronteert de lezer met wat je de Hoppekosmos zou kunnen noemen. Van valse bescheidenheid heeft de laureate geen last. In dit boek, dat ze geen autobiografie maar een biografie over Felicitas Hoppe noemt, rekent ze zichzelf tot 'de drie besten'. De twee andere zijn de Canadese ijshockeyspeler Wayne Gretzky en de Canadese pianist Glenn Gould. Het geheime patroon van deze fulminante roman is Cervantes' Don Quichot, de fantastische ridder die zich uit de ketens van de werkelijkheid bevrijdt.

Van Felicitas Hoppe verschenen bij Querido in een Nederlandse vertaling de avonturenroman 'Paradijzen, Overzee' (2005) (zie afbeelding), de scheepvaartroman 'Pigafetta' (2000) en de verhalenbundel 'Kappers in het gras' (1997).

De Büchnerprijs bestaat sedert 1923 en is een initiatief van de staat Hessen, het thuisland van het jong gestorven literaire genie Georg Büchner (1813-1837). Vorig jaar werd Christian F. C. Delius bekroond.

Piet de Moor

Onze partners