Feestweekend voor 70-jarige literaire duizendpoot Patrick Conrad

18/08/15 om 10:01 - Bijgewerkt om 10:26

Bij wijze van hommage aan de 70-jarige Patrick Conrad wordt op vrijdag 28 augustus in de Anwerpse De Slegte-boekhandel 'As', een verzamelbundel van zijn poëzie, voorgesteld. Daarnaast zijn er nog twee jubileumevenementen gepland.

Feestweekend voor 70-jarige literaire duizendpoot Patrick Conrad

Patrick Conrad maakte in de jaren 1970 en 1980 furore als pink poet én filmregisseur. © Houtekiet

Patrick Conrad werd op 16 juli zeventig jaar. Ondertussen schrijft hij vooral thrillers maar oorspronkelijk maakte hij indruk als dichter en filmregisseur. Om zijn rijke artistieke carrière tot nu toe in het zonnetje te zetten wordt niet alleen zijn poëzie heruitgebracht maar ook 'Mascara', één van zijn meest bekende films met Charlotte Rampling in de hoofdrol, opnieuw getoond.

Estheet pur sang

Patrick Conrad, die in het echt Patrick Jean Armand heet, werd op 16 juli 1945 in een Franstalig gezin met Duitse roots geboren. Hij debuteerde als dichter van nog geen twintig met 'Cesar en Jezabel' (1963) . De volgende 20 jaar zou hij het met zijn esthetiserende, volgens sommigen decadente, poëzie het boegbeeld worden van de Antwerpse pink poets rond Nic Van Bruggen, Hugues C. Pernath en Henri-Floris Jespers. Ook Eddy Van Vliet, Conrads neef, maakte toen deel uit van deze legendarische Antwerpse dichter-dandy's die hun vaste stek in de Antwerpse Vécu hadden.

Conrad is een estheet pur sang die van in het begin ook gefascineerd was door plastische kunsten en door film. Toen hij in 1987 'Mascara' uitbracht met Charlotte Rampling in de hoofdrol leek hij op een filmcarrière af te stevenen. Vanaf de jaren 1990 zou hij zich echter meer en meer als thrillerauteur profileren. Ondertussen heeft hij al een tiental thrillers geschreven.

Drievoudige hommage

Om Conrads bijzonder veelzijdige artistieke prestaties te onderstrepen worden vanaf volgend weekend in het Antwerpse drie bijzondere Conrad-evenementen georganiseerd.

  • Vrijdag 28 augustus 2015 om 20u: Presentatie 'As. Verzamelde gedichten' en opening tentoonstelling 'Patrick Conrad, dichter' in Antiquariaat De Slegte, Wapper 5 te Antwerpen, met optredens van François Beukelaers, Michaël Vandebril en Patrick Conrad zelf. De tentoonstelling schetst de dichterlijke loopbaan van Conrad aan de hand van hand- en typoscripten, tekeningen, brieven, foto's en originele uitgaven, veelal uit het archief van de dichter zelf.
  • Zaterdag 29 augustus 2015 om 14u: Conrad op 't Schoon Verdiep in het Antwerpse stadhuis. Officiële ontvangst van Patrick Conrad door de Antwerpse schepen voor Cultuur Philip Heylen, met muziek van Roland.
  • Woensdag 2 september 2015 om 20u: Filmvoorstelling 'Mascara' in Cinema Zuid op de Antwerpse Waalse Kaai 47. 'Mascara' is de tweede langspeelfilm van Patrick Conrad, een internationale productie met de Britse Charlotte Rampling in de hoofdrol. Hugo Claus was co-scenarist van dit bijzondere moordmysterie.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners