Ex-nieuwsanker Bavo Claes komt op 15 mei met tweede roman 'Vijftig'

27/04/15 om 09:34 - Bijgewerkt om 10:56

Drie jaar later dan gepland komt 'Vijftig', een nieuwe vuistdikke roman van ex-VRT-journalist Bavo Claes, dan toch uit bij uitgeverij Vrijdag.

Ex-nieuwsanker Bavo Claes komt op 15 mei met tweede roman 'Vijftig'

Bavo Claes in 1998 toen hij net zijn debuutroman 'Kraai' had gepubliceerd. © BELGA IMAGE

In de weekendeditie van 'Het Nieuwsblad' vertelt ex-VRT-journalist Bavo Claes dat zijn lang verwachte tweede roman 'Vijftig' midden mei bij uitgeverij Vrijdag verschijnt: "Mijn nieuwe roman wordt een tranche de vie van verschillende mensen die in het jaar 2000 vijftig zijn."

Zwaarmoedige fijnschrijver

Claes, ondertussen 65, debuteerde met 'Kraai' (1997), een fijnschrijverig portret van een vader-zoon relatie waarbij de zoon in de schaduw van de dood van zijn vader het eigen leven nogal zwaarmoedig overschouwt. Claes' debuut verscheen destijds bij uitgeverij Atlas en werd genomineerd voor de NCR-literatuurprijs. Niet alleen de kritiek, maar ook het publiek lustte er wel pap van: iets meer dan 22.000 exemplaren ervan gingen over de toonbank.

Nu komt Claes dus met 'Vijftig', een turf van 460 bladzijden, bij uitgeverij Vrijdag. Sinds zijn afscheid van de VRT om medische redenen in 2005, werkte en schaafde Claes aan dit ambitieuze portret van enkele vijftigers. Reeds in november 2011 vertelde Claes' VRT-collega Louis van Dievel op zijn blog dat Claes de roman af had en dat hij op zoek ging naar een uitgever.

Controlefreak

Blijkbaar heeft die zoektocht drie jaar lang geduurd. Van Dievel - die afgelopen maand trouwens zelf met een nieuwe roman 'Vicky & John ' bij uitgeverij Vrijdag kwam - vertelde er toen nog bij dat Claes een notoire controlefreak was. Allicht dat het daarom zo lang geduurd heeft om zijn tweede worp te finetunen en bij een nieuwe uitgever onder dak te brengen.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners