Europese Commissie en uitgevers bereiken akkoord over prijs e-boeken

© Reuters

Apple en vier internationale uitgevers gaan hun contracten met de detailhandel aanpassen en verkopers toestaan om de komende twee jaar de verkoopsprijs van elektronische boeken te verlagen.

Dat vloeit voort uit een deal die de bedrijven met de Europese Commissie hebben bereikt.

De Commissie maakte bekend dat toezeggingen van iPad-producent Apple en de gerenommeerde uitgeverijen Simon & Schuster, Harper Collins, Hachette Livre en Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck wettelijk bindend worden gemaakt.

Daarmee komt een einde aan een onderzoek dat de Commissie een jaar geleden had geopend naar mogelijk concurrentiebeperkende afspraken. De Commissie vermoedde meer bepaald dat de bedrijven via specifieke contracten de prijsconcurrentie op de markt voor e-boeken wilden beperken.

Kortingen op de verkoopsprijs

Apple en de uitgeverijen gaan de detailhandel nu gedurende twee jaar de vrijheid geven om kortingen toe te staan op de verkoopsprijs. Ze beloven ook de lopende contracten te beëindigen en gedurende vijf jaar geen clausules meer toe te passen die hun invloed op de uiteindelijke verkoopsprijs te groot zouden maken.

“De toezeggingen van Apple en de uitgeverijen zullen de normale mededingingsomstandigheden herstellen in deze nieuwe en snel evoluerende markt, ten voordele van de kopers en lezers van e-boeken”, zei eurocommissaris Joaquin Almunia. Inbreuken op de toezeggingen kunnen leiden tot boetes tot 10 procent van de jaaromzet.

Almunia voert nog steeds onderhandelingen met Penguin. De Britse uitgever is eveneens betrokken bij het onderzoek, maar deed tot dusver geen toezeggingen. De eurocommissaris verwacht echter dat ook dat onderzoek snel afgerond kan worden. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content