Erotische e-boeken alleen nog 's nachts te koop in Duitsland

23/06/15 om 13:26 - Bijgewerkt om 13:26

Duitsland voert een nieuwe wet in die stelt dat gewelddadige of erotische e-boeken alleen nog tussen 22 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends verkocht mogen worden. Wie de regels niet naleeft, riskeert een boete van 500 000 euro.

Erotische e-boeken alleen nog 's nachts te koop in Duitsland

© BELGAIMAGE

In 2002 legde de Duitse regering in een wet al vast dat films en series waar gewelddadige of pornografische scènes in voorkomen overdag niet vertoond mogen worden op tv of in de bioscoop. Die wet heet het Jugendmedienschutsstaatsvertrag, of de Jeugd Media Beschermingswet. Duitsland gaat nu nog een stapje verder en verbiedt ook de verkoop van pikante e-boeken overdag.

Onder de toonbank

Boekhandelaars bewaarden boeken met expliciete geweld- of seksscènes altijd al onder de toonbank om ze aan de ogen van kinderen te onttrekken, maar het internet valt minder eenvoudig te controleren. Vandaar de nieuwe wet. E-boeken die erotisch getint zijn of geweld promoten, krijgen nu dezelfde regels als film en tv opgelegd en mogen alleen nog 's nachts verkocht worden.

Die nieuwe regelgeving is er gekomen na klachten over het Duitse erotische e-boek 'Schlauchgelüste' (lust naar de panty), een autobiografie van een transgender. Het boek was volgens de klachten te gemakkelijk online te verkrijgen.

Boete

Voorlopig heeft nog geen enkele website de verkoop overdag stopgezet, hoewel handelaars die de wet niet respecteren boetes van 500 000 euro riskeren. Vele verkopers menen echter dat het niet haalbaar is om de wet op het internet toe te passen, waar producten op ieder moment van de dag te koop aangeboden worden.

De vereniging van Duitse boekenverkopers zoekt naar een oplossing om de wet toch gemakkelijk te kunnen naleven. Ze denkt aan de introductie van een systeem waarin uitgevers aangeven of een e-boek expliciete gewelddadige of erotische scènes bevat. Dan zou het boek in een speciale sectie van verkopende websites belanden, die minderjarigen niet zouden kunnen bekijken. (MD)

Lees meer over:

Onze partners