Erik Menkveld wint Academica Literatuurprijs 2012

14/09/12 om 14:40 - Bijgewerkt om 14:40

"Het boek is niet 'zeer goed', het is nog beter dan dat". Een lid van de lezersjury spreekt zich uit over Het grote zwijgen van Erik Menkveld.

Erik Menkveld won met dit debuut de 17e editie van de Academica Literatuurprijs. Aan de literatuurprijs is een award verbonden alsmede een geldprijs van 10.000 euro. Deze roman was samen met twee andere debuten door een vakjury genomineerd, en werd uiteindelijk door het lezerspubliek tot winnaar verkozen.

Over het Het grote zwijgen

"Breed opgezet en filmisch vertelt Het grote zwijgen het verhaal van een tragische vriendschap die wortelt in bewondering en verheven idealen, en die strandt op de banale en meedogenloze realiteit van oorlog, overspel en verraad. En boven dat alles het grote onverschillige zwijgen van het firmament."

Over Erik Menkveld

Van 1987 tot 1998 werkte Erik Menkveld als fondsvormend redacteur voor Uitgeverij De Bezige Bij. Van 1998 tot 2002 was hij programmamaker voor het Rotterdamse Poetry International Festival. Hij was redacteur van het literaire tijdschrift Tirade, werkte als redacteur voor Uitgeverij Cossee en is sinds 2009 poëzierecensent voor De Volkskrant. Hij publiceerde tevens diverse dichtbundels.

Over de Academica Literatuurprijs

De Academica Literatuurprijs is de belangrijkste literaire debuutprijs van Nederland. Een vakjury en een lezersjury zijn samen verantwoordelijk voor de uitslag. De vakjury bestaat uit vijf literair deskundigen uit Nederland en Vlaanderen. Zij selecteert uit alle - veelal rond de tachtig - ingezonden debuten drie genomineerden.

Na deze nominatie bepalen lezers uit Nederland en Vlaanderen wie van de genomineerden de uiteindelijke winnaar wordt. Financieel Adviescentrum Academica wil met de prijs nieuw schrijftalent een kans geven zich verder te ontwikkelen.

Andere genomineerden

De overige twee genomineerden van de Academica Literatuurprijs 2011 waren:

Erik Nieuwenhuis met: Een gat in de lucht - Nieuw Amsterdam Uitgevers

Daphne Huisden met: Alles is altijd fictie - Uitgeverij Prometheus

Eerdere winnaars

Meerdere winnaars van de Academica Literatuurprijs zijn succesvol doorgedrongen in het literaire circuit. Onder hen Anna Enquist die debuteerde met haar boek Het meesterstuk (1995), Erwin Mortier met Marcel (2000), Gerbrand Bakker met Boven is het stil (2006) en Ellen Heijmerikx met Blinde Wereld (2010). De winnaar van vorig jaar, Peter Buwalda met Bonita Avenue, voerde lang de bestsellerslijst aan.

Onze partners