Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience viert driemaal feest

13/10/11 om 11:36 - Bijgewerkt om 11:36

In 2011 viert de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience drie belangrijke verjaardagen: 200 jaar familie Nottebohm, 75 jaar Nottebohmzaal en 10 jaar Nottebohmlezingen.

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience viert driemaal feest

Vanaf 9 december 2011 tot 26 februari 2012 zet de bibliotheek de familie, de zaal en de lezingen in de spotlights in de tentoonstelling Nottebohm Revisited.

De Nottebohmzaal, gelegen in het oudste gedeelte van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, is een van Antwerpens best bewaarde geheimen en een van de mooiste bibliotheekruimten van België.

De zaal dankt haar naam aan mecenas Oscar Nottebohm (1865-1935). Na zijn dood ontving de bibliotheek een belangrijke financiële gift. Als dank werd de nieuwe bibliotheekzaal naar hem genoemd. Sinds 1936 is de ruimte het decor voor tentoonstellingen, lezingen en concerten.

In 2011 viert de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience niet alleen de 200ste verjaardag van de familie Nottebohm maar ook 75 jaar Nottebohmzaal en 10 jaar Nottebohmlezingen. De drie verjaardagen worden vanaf 9 december gevierd met een tentoonstelling over de familie Nottebohm, de historiek van de instelling en de zaal inclusief de lezingen.

Letterlijk centraal in de tentoonstelling staat een kunstwerk van Eugénie Nottebohm, de achternicht van Oscar Nottebohm. Gebundeld in een boek nodigen verhalen, verzen en grafische beelden de bezoeker uit om even stil te staan bij plaatsen in de stad die een rol spelen in de geschiedenis van de familie Nottebohm.

Eugénie Nottebohm realiseerde het boek in samenwerking met Don Fabulist en Stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen. Het kunstenaarsboek van Eugénie Nottebohm zal in zeer beperkte oplage verkrijgbaar zijn tijdens de tentoonstelling.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling publiceert de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience met steun van de Stichting Nottebohm een catalogus. De rode draad is een alfabetische opsomming van diverse thema's over de rijke geschiedenis van de bibliotheek en de familie Nottebohm, telkens vergezeld van een mooie illustratie. De catalogus zal te koop zijn in de bibliotheek voor 16 euro.

Praktisch Nottebohm Revisited

Van 9 december 2011 tot en met 26 februari 2012

Van dinsdag tot zondag, van 13 tot 17 uur

Sluitingsdagen: maandag, zondag 25 december, zondag 1 januari en vrijdag 27 januari

Gratis toegang

Nottebohmzaal

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Hendrik Conscienceplein 4

2000 Antwerpen

www.consciencebibliotheek.be

Onze partners