Elsschot-biografie Van de Reijt weer uitgesteld

10/10/10 om 21:09 - Bijgewerkt om 21:09

Het lijkt wel alsof er een vloek rust op de Elsschot-biografie van Vic van de Reijt nu die voor de zoveelste keer wordt uitgesteld.

De voor het najaar aangekondigde biografie van Willem Elsschot (1882-1960), van de hand van Vic van de Reijt, eminent Elsschot-kenner, zal niet in december van dit jaar verschijnen. De publicatie had de bekroning van het Elsschotjaar moeten worden, maar is wegens redactionele problemen uitgesteld tot maart 2011. Van de vertraging waren uitgever, biograaf en het Willem Elsschot Genootschap al langer op de hoogte, maar het feit werd stilgehouden om het feestgedruis niet te verstoren.

Naar verluidt zal de biografie vooral Alfons De Ridder belichten, vanaf het moment dat het advertentiebedrijf La Propaganda Commerciale, bestaande uit Léonce Leclerq, Lodewijk de Haas en Alfons De Ridder, ophoudt te bestaan en de laatste zich in 1931 als zelfstandig reclameman vestigt. De reden voor deze 'reclame'focus op het leven en werk van de stamvader van de moderne Nederlandse romancultuur, is dat het archief vanaf dat jaar door de auteur en zakenman zelf werd opgebouwd, aan de hand van een gedetailleerde en ordentelijke administratie. Zijn jeugd en de lijmjaren komen in de biografie ter sprake door wat er voordien al geweten en verspreid was.

Guido Lauwaert

Lees meer over:

Onze partners