Eigenzinnige Karel Dierickx en Roland Jooris

© cultura (Wetteren)

In Huize Bonaventura te Gent loopt vanaf 1 mei een tentoonstelling met poëzie van Roland Jooris en schilderwerk van Karel Dierickx.

Soms moeten kleine initiatieven breed uitgemeten worden. Om hun sterke artistieke waarde. Bovendien is het niet altijd in de grote kunsthuizen dat de indrukwekkendste zaken gebeuren.

Een initiatief dat niet aan de aandacht mag ontsnappen, bijvoorbeeld, is ‘Eigenzinnig’, een samenspel tussen beeldende kunst en poëzie. Zulke combinaties zijn zeldzaam. Wie weet er nog dat Roger Raveel en Hugo Claus een paar maal hebben samengewerkt, met uitstekend resultaat. Ook de dichter Roland Jooris heeft een sterke band met beeldende kunst. Tot voor enkele jaren was hij de eerste conservator van het Raveelmuseum in Machelen aan de Leie. Bij elk verzoek was hij niet te beroerd om een gedicht op bestelling te leveren. Zeer kritisch van aard is Roland Jooris, maar als de hersens warm lopen moet hij schrijven.

Huize Bonaventura is een pand in het best bewaarde, en oudste gedeelte van het begijnhof van Gent en eigendom van Christine Adam. Zij was 34 jaar lerares van het Sint-Lucas Instituut van de Arteveldestad. Vijf jaar geleden begon ze met een ontmoetingsruimte waar ze vier maal per jaar, per seizoen één, een tentoonstelling organiseert. Tweeëntwintig tentoonstellingen zijn er geweest, de drieëntwintigste gaat van start op 1 mei. Roland Jooris kreeg de vrije hand om in elke kamer van het pand een favoriet schilderij tentoon te stellen. Bij elk werk schreef hij een gedicht. Naar eigen zeggen ‘is ‘Eigenzinnig’ een tentoonstelling met vijf kleine schilderijen van vijf Vlaamse kunstenaars die in hun werk getuigen van een onvoorwaardelijk geloof in de inspirerende kracht van de picturale taal. In deze multi-mediale wereld vertrekken Roger Raveel, Amédée Cortier, Dan Van Severen, Raoul De Keyser en Karel Dierickx van een zo essentieel mogelijk schilderen, los van eenzijdige richtingen. Hun kunst gedraagt zich “eigenzinnig” binnen het eigentijds kunstcircuit. Ze zijn eigentijds in hun eigenzinnigheid.’

De geest achter het initiatief is om in het kader van een kamer een klimaat van picturale bezinning te schapen. De tentoonstelling is na de openingsdag ook nog vrij te bezoeken op zondag 8 mei van 11 tot 19 uur of na telefonische afspraak (09/223 19 95). Het gedicht dat op dit artikel volgt is geschreven bij het schilderij bovenaan, en van de hand van Karel Dierickx, een schilder die al te weinig in beeld komt in het Vlaamse beeldende kunstmilieu. Het is ook een werk dat de schilder speciaal voor dit initiatief heeft gemaakt. De andere zijn al langer bestaande werken.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt er een plaquette in de reeks Petit Octave met de vijf schilderijen samen met hun gedichten. De oplage is beperkt. Elk gedicht heeft als titel de naam van het initiatief.

EIGENZINNIG

voor Karel Dierickx

De nacht dwingt de nacht is vermetel een mengsel van dronken tinten in de grondeloze aarde van je slaap de nacht woekert en woelt zich in het landschap los de nacht zakt als een vlak achter de struiken, als een vermoeden dat klotst en aanspoelt in het raam de nacht legt de roes van zijn rumoer belegen in de koelte van zijn kelders vast Roland Jooris

Guido Lauwaert

EIGENZINNIG – Huize Sint-Bonaventura, Gent – vanaf 1 mei

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content