Egyptische staat weigert toestemming gedenksteen Couperus

09/01/13 om 12:55 - Bijgewerkt om 12:55

150 jaar na de geboorte van de Haagse schrijver Louis Couperus weigert Egypte de toestemming om een gedenkplaquette aan zijn huis in de Haagse Surinamestraat te laten aanbrengen.

In de Haagse Surinamestraat schreef Louis Couperus zijn meesterwerk 'Eline Vere' waarmee hij definitief doorbrak. Vroeger was daar de Egyptische ambassade in ondergebracht. Het huis staat al enkele jaren te koop.Toch weigert de Egyptische overheid om aan de voorgevel van dit huis nu een gedenksteen voor Couperus te laten aanbrengen. Ook al gebeurt alles op kosten van het gemeentebestuur en het Couperusgenootschap.

Het Couperusjaar - 150 jaar geleden op 10 juni 1863 werd de grootmeester van de Nederlandse familieroman geboren te Den Haag - begint dus en mineur. Het huis is eigendom van de Egyptische staat. Egypte had er zijn ambassade en stelde het in 2007 te koop. Bedoeling was om er eventueel het Couperusmuseum in onder te brengen maar de economische crisis van 2008 deed dit plan kapseizen. De Nederlandse rijksoverheid hield de knip op de portemonnee.

Sindsdien staat het huis nog altijd te koop. Toen het Couperusgenootschap voorstelde om aan de gevel een gedenkplaquette aan te brengen, weigerde de Egyptische staat om daar op in te gaan. Nochtans zou het de Egyptische overheid geen cent hebben gekost. Waarom Egypte weigert, is niet geweten.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners