Eerste jeugdthriller van John Grisham

24/08/10 om 16:41 - Bijgewerkt om 16:41

Eind september verschijnt 'De belofte', de eerste jeugdthriller van John Grisham. De Amerikaanse successchrijver gaat het niet bij één boek voor tieners laten.

John Grisham, De belofte, A.W. Bruna, 19,95 euro, ISBN 978-90-229-9913-4

John Grisham, De bekentenis, A.W. 19,95 euro, ISBN 978-90-229-9895-3

Grisham beloofde een reeks rond zijn nieuwe jeugdige held Theo Boone. En intussen is het uitkijken naar een nieuwe roman van Grisham die in oktober wereldwijd in de etalage ligt.

De beminnelijke Theodore Boone, dertien en zoon van twee juristen, droomt ervan advocaat te worden. Of misschien wel rechter. Dat weet hij nog zo niet. Klerken, griffiers, rechters, politiemensen... hij kent ze allemaal bij naam in Strattenburg, het stadje waar hij woont. En zijn hond heet 'Judge'... Op school komen zijn klasgenoten hem om raad vragen. Ook volwassenen, want Theo kent het wetboek als weinig anderen. Of het nu gaat om bezoekrecht of een broer die drugs gebruikt, Theo weet raad. Voor zijn vriendjes organiseert hij een bezoek aan de rechtbank. Als een leerling hem op een dag vertelt dat hij iemand kent die wellicht getuige was van een moord, begint voor Theo het avontuur. Maar er zijn meteen ook problemen. Is de getuige niet een illegale immigrant? Zal hij uit het land worden gezet als hij voor de rechtbank komt getuigen? Hoe dan ook, als Theo bij de pakken blijft zitten bestaat de kans dat een koelbloedig moordenaar vrijuit gaat. Zonder al te veel te verklappen: over de afloop blijven we in het ongewisse. Daarvoor moeten we allicht het vervolg lezen.

'Theodore Boone: Kid Lawyer' zoals de oorspronkelijke titel van Grishams eerste jeugdboek luidt, werd gemengd onthaald. Niet erg spannend, was vooral te horen. Daarentegen was er lof voor de originele manier waarop Grisham ingewikkelde juridische problemen op een bevattelijke manier aan jongeren kan overbrengen. En daarin zit overigens de kracht van zowat alle romans van Grisham die in een veertig talen zijn vertaald. 'De Belofte' is geschreven voor kids van een jaar of twaalf, zonder bloed of gruwelijke scènes. Wel met een sprankeltje humor en veel verteltalent.

Eind oktober komt een nieuwe 'volwassen' Grisham uit. 'The Confession' ('De bekentenis') gaat over een man die onschuldig veroordeeld wordt en de doodstraf riskeert. Donté Drumme, een plaatselijke voetbalster, wordt beschuldigd van verkrachting en moord op een populaire cheerleader. De echte moordenaar, Travis Boyette, bekijkt het proces en de veroordeling van op afstand. Negen jaar later is de executie van Donté nakend. Nog vier dagen te gaan. Travis verneemt dat hij een ongeneeslijke hersentumor heeft en besluit de waarheid te vertellen. Maar zal hij de rechters en advocaten kunnen overtuigen van zijn schuld?

Grisham maakt het nooit al te ingewikkeld. Een van de redenen allicht dat hij in de twintig jaar dat hij schrijft zo'n 250 miljoen boeken verkocht.

Fred Braeckman

Onze partners