Eerste jeugdboek van John Grisham

09/06/10 om 11:20 - Bijgewerkt om 11:20

John Grisham, die 22 juridische thrillers voor volwassenen schreef, publiceert 'Kid Lawyer', zijn eerste jeugdboek.

Grishams romans verschijnen in vertaling bij Bruna. 'Kid Lawyer' verschijnt morgen bij uitgeverij Hodder & Stoughton in Engeland.

Later dit jaar verschijnt John Grishams 'The Confession', maar inmiddels heeft de succesauteur van juridische drama's zijn eerste kinderboek gepubliceerd. Held van het verhaal 'Kid Lawyer' is de 13-jarige Theodore Boone, een fietsende jongeman die als zoon van twee advocaten ook geroepen wordt om voor recht en orde op te komen. Theo heeft een hond die Judge heet en brengt het grootste deel van zijn vrije tijd door in het plaatselijke gerechtsgebouw van Strattenburg.

Theodore Boone kent meer juridische paragrafen dan de meeste volwassenen. Als zijn leraren problemen hebben om hun leerlingen een rechtszaak te verklaren, doen ze een beroep op Theo.

Op een dag wordt het ernstig. Een man wordt ervan beschuldigd zijn vrouw te hebben gewurgd, maar het ziet ernaar uit dat hij vrijgesproken zal worden. Maar dan duikt er een illegale immigrant op die Boone confronteert met bewijsmateriaal dat aan het proces een heel andere wending kan geven. Probleem: de immigrant is bang dat hij wordt uitgewezen als hij uitpakt met zijn kennis. Theo Boone raakt in een gewetensconflict: moet hij het vertrouwen van zijn informant beschamen of moet hij een moordenaar laten lopen?

'Kid Lawyer' is minder gewelddadig dan de 22 juridische volwassenenromans die Grisham sedert zijn succesdebuut 'A Time to Kill' schreef. In deze jeugdroman, die geschreven is voor jongeren tussen 9 en 13 jaar, vloeit geen bloed. De handeling is niet gecompliceerd: er is slechts één verdachte. De spanning is het resultaat van het ethisch dilemma waarmee de jonge held af te rekenen heeft.

Verder wordt Theodore Boone ook geconfronteerd met de problemen van zijn vriendjes, die vaak af te rekenen hebben met de scheidingsperikelen van hun ouders. Het geheel is bestrooid met een amoureus sausje. Want er is ook het mooie meisje dat geen oog heeft voor Theodore tot ze zich realiseert dat de jongen haar zou kunnen helpen bij het recupereren van haar hond uit het asiel.

De kritiek is matig enthousiast, maar kent het verhaal wel een educatieve waarde toe omdat Grisham goed weet uit te leggen hoe de wetgeving het gewone leven van jonge mensen beïnvloedt en zelfs beheerst. In een interview met de 'Daily Mail' ontkent de schrijver niet dat hij een nieuwe interessante markt aanboort. Maar verder meent Grisham dat spannende jeugdboeken waarin het recht een voorname rol speelt, jonge mensen ertoe kan aanzetten rechten te studeren. Grisham wil het dan ook niet bij één jeugdboek laten.

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners