Eerste Franse roman over Dominique Strauss-Kahn

© Epa

Hij is er: de eerste Franse roman over het geval DSK. Marc-Edouard Nabe, 53 jaar, publiceerde ‘L’Enculé’ in eigen beheer.

‘L’Enculé’ telt 250 bladzijden en kost 24 euro. De startoplage bedraagt 2000 exemplaren. De auteur is in Frankrijk geen onbekende in de literaire wereld. Hij heet Marc-Edoudard Nabe, ene pseudoniem van Alain Marc Édouard Zannini. In 1998 publiceerde deze veelschrijver, die in 1985 debuteerde, bij Gallimard een roman over een zelfmoordenaar: ‘Je suis mort’. Het meest actief was Nabe echter bij Editions du Rocher, bij wie hij 27 romans, essays en novellen uitgaf.

Toen du Rocher werd verkocht, kon Nabe fluiten naar de toelage die deze uitgeverij hem maandelijks toekende. De schrijver trok in 2009 naar de rechter, won en kreeg ook de auteursrechten van 22 publicaties terug. Sindsdien geeft hij zijn oude en nieuwe boeken zelf uit.

Marc-Edouard Nabe was met de roman ‘L’Homme qui arrêta d’écrire’ de gevaarlijkste rivaal van winnaar Michel Houellebecq als kandidaat voor de Goncourt vorig jaar. Voor het winnen van de Prix Renaudot kwam hij, ondanks de steun van Nobelprijswinnaar Le Clézio, één stem te kort. De Renaudot ging naar Virginie Despentes voor ‘Apocalpyse bébé’.

Over ‘L’Enculé’ zegt Nabe: ‘DSK c’est moi’. Hij voert in de cel een DSK op die zoals Hamlet en de Sade in een lange monoloog het woord richt tot zijn geslacht. Van goede smaak kun je Nabe niet beschuldigen: de vrouw van DSK zit ’s avonds voor de tv naar Auschwitz-soaps te kijken en huilt bittere tranen omdat ze er niet in geslaagd is haar man tot de eerste Joodse president van Frankrijk te maken.

Aangezien ‘L’Enculé’ in eigen beheer verschijnt (de zogeheten ‘autoédition’, door Nabe omgedoopt tot ‘antiédition’) staat het lang niet vast of de roman in de bestsellerslijsten kan of mag opduiken. Inmiddels verspreidt de auteur het nieuws dat een tweede editie van ‘L’Enculé’ in Duitsland is gedrukt.

De publicaties van Nabe zijn doorgaans provocaties en lokken altijd polemieken uit. Toen Nabe in 1985 debuteerde met ‘Au régal des vermines’, werd hij beschuldigd van antisemitisme. Tijdens een uitzending van de beroemde reeks ‘Apostrophes’ werd Nabe destijds fysiek aangevallen door de Joodse schrijver van Algerijnse afkomst Georges-Marc Benamou.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content